Cameltown brengt Europa op de been en ontroert

"Onze vorm van protest: een mars doorheen Europa om schoonheid met elkaar te delen."

Hoe breng je mensen bijeen en leg je de dingen die er écht toe doen vast? Wat beweegt mensen, en wat brengt hen in beweging?

De jongeren van Cameltown gaan er in hun projecten samen naar op zoek. Omdat tentoonstellingen in musea of galerijen vaak te hoogdrempelig zijn, trokken ze voor het project Moving Europe zelf de straten op met kunst.

De wandelende fototentoonstelling vond haar weg in de straten van Amsterdam, Athene, Riga, Lissabon, Berlijn en Reykjavik. Gratis kunst die kunstenaars en de lokale bevolking op de been bracht, over grenzen heen. Iedereen die wou meedoen was welkom. De groep stapte na elke mars ook bij senioren langs. De gesprekken die hieruit voortvloeiden legden ze vast in een kortfilm.

“We willen Europese burgers laten nadenken over hun dromen, passies, obstakels en mogelijke oplossingen. Het is onze manier om het tijdperk waarin verschillende Europeanen nu leven vast te proberen pakken.”

De film wordt op verschillende plekken in Europa getoond bij jongerenorganisaties, studentengroepen, maar ook in bejaardentehuizen.


Moving Europe is een Youth in Action jongereninitiatief. Zelf zo’n vernieuwend internationaal project opzetten? Dan is de vormingscursus Get transnational iets voor jou.