AUGUSTUS 2018

 

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE augustus 2018
De zomer loopt bijna op zijn einde, maar er zijn veel zonnige vooruitzichten voor het najaar. In dit E-zine willen we je graag warm maken voor heel wat evenementen die er aankomen. 

KALENDER

 
 
 
 
 
 
 

SAVE THE DATE

 
12/11 & 27 of 29/11/2018  Viewmaster
 


Informeren, informeren wie het goed doet zal het weten

06/09/2018: Info- en vormingsdag voor internationale vormingsprojecten

Plan je een internationaal project met je organisatie en heb je nog vragen over alle mogelijkheden, de centen en de impact van je project?

Geen zorgen, want op donderdag 6 september tussen 10.15u en 18u beantwoorden wij al jouw vragen. Je krijgt een pak info en tips en dat helemaal op maat van jouw project. Je leert ondere andere meer over hoe je de impact van je project kan vergroten, hoe je meer zichtbaarheid aan je projectresultaten geeft en je kan zelfs langskomen voor individuele feedback op je idee.

Schrijf je HIER in vóór september en ontdek welke steun JINT jou en je organisatie allemaal kan bieden!

 Je kan  het volledige programma van de dag nalezen in onze JINT kalender.

naar top  


"Writing is easy. All you have to do is cross out the wrong words"- Mark Twain

12/09/2018: Schrijfsessie voor groepsuitwisselingen en vrijwilligersprojecten

Even geen inspiratie meer? Loop je vast? Wil je eens horen hoe andere organisaties het aanpakken? Of wil je jouw expertise ook graag met anderen delen?

Met deze schrijfsessie krabbelen we gezamenlijk aan jouw dossier terwijl we van andere organisaties bijleren.

 

Kom HIER meer te weten  over het programma van de dag. En vergeet je niet in te schrijven voor 10 september!

naar top  


Vertrek op buitenlands avontuur, mis deze deadlines niet!

Lonkt het buitenland voor je organisatie? Zin in interculturele uitwisseling? Mis dan de onderstaande deadlines niet om centen voor jouw internationaal project aan te vragen.

European Solidarity Corps

Met dit splinternieuwe Europese subsidieprogramma wil de Europese Unie nog meer inzetten op solidariteitsprojecten voor en door jongeren in Europa. De programmagids en de online aanvraagformulieren voor vrijwilligerswerk, volunteering teams, stages, jobs en solidariteitsprojecten voor het European Solidarity Corps vind je op deze pagina. De deadline is 16 oktober 2018. Je kan alles nog eens rustig nalezen op onze website

Erasmus+ Youth in Action

Voor andere internationale projecten kan je nog steeds bij Erasmus+ Youth in Action terecht. Voor de deadline van Erasmus+ Youth in Action op 4 oktober 2018 vind je de aanvraagformulieren hier. Je vindt er online formulieren (eForms) voor alle mogelijkheden: groepsuitwisselingen, mobiliteiten van jeugdwerkers, strategische jeugdpartnerschappen, jongereninitiatieven en jeugdbeleidsmeetings. 

   Nog niet helemaal duidelijk? Kom dan zeker langs op onze info-en vormingsdag.


Jeugdwerkers, laat je internationaal inspireren! 

13/10/2018: CATCH'UP!

Het is bijna zover! Kom alles te weten over internationale projecten en laat je inspireren op deze dag vol workshops, verhalen en ideeën!

Verken alle kansen binnen het Youth in Action programma, Bel’j en het vormingsaanbod van JINT. En exploreer de nieuwe mogelijkheden én middelen die het European Solidarity Corps te bieden heeft, voor zowel nationale als internationale projecten.

Ga op praktijkbezoek in Brussel met de fiets, leer hoe je de impact vergroot van je project of laat je inspireren door de vele buitenlandse praktijkverhalen die tot leven zullen komen. Liever geïnteresseerd in hands-on workshops? Leer hoe je aan graphic design kan doen op flipcharts, kom alle nieuwste apps voor het jeugdwerk te weten dankzij appstublieft of leer geniale foto’s nemen met je smartphone.

Kortom, het ideale moment om samen met andere jongeren en jeugdwerkers je internationale hart op te laden!

Lees HIER alles na over deze dag vol ideeën en inspiratie voor buitenlandse avonturen en schrijf je HIER in!

Mensenrechten, wat is dat eigenlijk?

09/11 - 11/11/2018: Dubbel Krachtig: Jeugdwerk en mensenrechten is machtig

Wat is dat nu, vrijheid van meningsuiting? Is gezonde lucht een recht zoals recht op wonen, is recht op gezonde voeding hetzelfde als recht op werk? Wat betekenen mensenrechten vandaag?

Ben jij een jeugdwerker met een mensenrechtenhart? Ontdek er alles over op deze unieke driedaagse in Lommel en reserveer het weekend van 9 november alvast in je agenda. 

   HIER vind je meer info!

naar top  


 

"Ik heb een heel boekje volgeschreven die week, ik heb zo veel uit deze vorming gehaald!"

26/11 - 01/12/2018: The Power of Non Formal education

Helena, 20, uit Leuven nam in januari deel aan een vorming rond niet-formeel leren.

Helena vertelt:

Non formal education is leren door middel van spel en door middel van ervaring. Het is niet zoals het normale leren op school, maar het is veel meer ervaringsgericht.

De hele week vorming  was intensief, maar positief want er gebeurt heel veel en het is gewoon ongelooflijk leerrijk. Ik heb thuis een heel boekje liggen dat ik heb volgeschreven die week. Het heeft veel voor mezelf geopend en ik ben meer te weten gekomen over mijn aanpak in het jeugdwerk. Zo ben ik meer van leider naar begeleider  geëvolueerd en heb ik geleerd dat autoriteit in je begeleidersstijl niet altijd nodig is. Ik vind dat non formal education veel meer gebruikt zou moeten worden in het jeugdwerk en in het schoolsysteem.”

 

Ben je animator, vormingsmedewerker, trainer, geef je cursussen of neem je graag deel aan groepsprojecten met jongeren? En wil jij, net zoals Helena, de power van non formal education leren kennen? Stel je dan voor 2 september kandidaat via deze link. En hou alvast de week van 26 november vrij.

Lees meer over deze internationale vorming in Durbuy in de week van 26 november in onze Jint Kalender

 

Save the date: Viewmaster

12/11 & 27 of 29/11/2018: Viewmaster

Wil je meer weten over de huidige Europese programma’s in de jeugdsector? Wil je input krijgen van experten en discussieer jij graag mee over het jeugdbeleid in Europa? Wil je er ook voor helpen zorgen dat de jeugdsector de Europese trein niet mist?

Op maandag 12 en dinsdag 27 of donderdag 29 november is er een tweedaagse vorming in Brussel rond breed Europees beleid (en geld) voor jongeren en middenveldorganisaties. Deze vorming is Nederlandstalig en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen JINT, Kenniscentrum Sociaal Europa, De Ambrassade en JES.

Pin deze dagen alvast in je agenda!

naar top  

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

juni 2018


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE juni 2018
 

KALENDER

2ç/08/2018  caz
 
 
 


Hoera, er is een deadline voor het ESC!

Het subsidieprogramma European Solidarity Corps schiet eindelijk echt uit de startblokken.

Wat wil dat nu zeggen? 

Wel, dat er naast de mogelijkheden van Erasmus+ Youth in Action nóg meer mogelijkheden en middelen zijn voor nationale én internationale jongerenprojecten. Enkel vrijwilligerswerk (het vroegere EVS) verhuist van E+ Youth in Action naar het European Solidarity Corps. En zal dus ook vanaf vandaag simpelweg vrijwilligerswerk heten.

De eerste deadline is voorzien op 16 oktober 2018. Dat wil zeggen dat je deze zomer volle bak je project kan vormgeven.

   Bekijk HIER alle mogelijkheden!

naar top  


Dit zijn de plannen voor na 2020

Terwijl de huidige jongerenprogramma’s van de Europese Unie nog volop doorlopen, heeft de Europese Commissie al plannen voor het vervolg na 2020. Engage, Connect en Empower zijn de 3 actieterreinen waarrond het gaat draaien.

Onder de actie ‘ENGAGE’ wil de nieuwe Europese Jeugdstrategie dat jongeren voluit kunnen participeren aan de samenleving en in dialoog gaan met beleidsmakers. Met ‘CONNECT’ willen ze meer jongeren met elkaar in contact brengen in internationale projecten en beroep doen op hun engagement in vrijwilligerswerk. Onder ‘EMPOWER’ gaat de EU Jeugdstrategie volop inzetten op de versterking van jeugdwerk.

De programma’s van Erasmus en het European Solidarity Corps  gaan er voor zorgen dat de acties in praktijk worden omgezet.  

   Lees er HIER alles over! 

naar top  


Europees charter voor lokaal jeugdwerk in de maak

14 oktober 2018 : lokale verkiezingen in Vlaanderen. Tijd om lokaal jeugdwerk en jeugdbeleid stevig onder de aandacht te brengen!

Europe Goes Local bracht het voorbije jaar al 2 keer zo’n 150 Europeanen bij elkaar die betrokken zijn bij lokaal jeugdwerk. Samen werkten ze aan een Europees charter voor lokaal jeugdwerk, een stevig document dat  kan gebruikt worden om de “zaak” van lokaal jeugdwerk te bepleiten.

De eerste versie van het charter is klaar en beschrijft de belangrijke uitgangspunten van lokaal jeugdwerk, de praktijkontwikkeling ervan, het lokale beleid dat daarvoor nodig is, de rol van jeugdwerkers, de kwaliteitsondersteuning en verbetering. Het is niet bedoeld als een catalogus van must-do’s, maar wel een checklist om het gesprek aan te gaan tussen verschillende partners.

Europe Goes Local is een netwerkproject met 22 betrokken landen. In Vlaanderen wordt het project gecoördineerd door JINT, VVJ, Ambrassade en het Departement CJM.

   Klinkt dit interessant voor jouw organisatie? Kom HIER meer te weten. 


Praktijkverhaal: Op studiebezoek in Zweden sloeg de vonk over tussen Lejo vzw en de andere Vlaamse deelnemers  

JINT trok in april met 12 Vlaamse jeugdwerkers naar Malmö om samen met Zweedse, Noorse en Franstalige jeugdwerkers uit te wisselen over hoe het jeugdwerk met jonge vluchtelingen werkt. Gust van Lejo vzw was één van de deelnemers. Hij ging na afloop met een hoop nieuwe projectideeën, samenwerkingen en drive naar huis. 

“Lejo vzw werkt activiteiten en projecten op maat uit voor jongeren in kwetsbare posities. Ik ging in de eerste plaats mee op studiebezoek om geïnspireerd te geraken door de projecten in Zweden, maar in de realiteit konden de andere Vlaamse organisaties mij evenveel bijbrengen.”  

“Soms moet je een paar dagen in het buitenland zijn om Vlaamse collega’s in het jeugdwerk te leren kennen en kansen te ontdekken bij elkaar.”

    

 

“Op het studiebezoek in er een vonk overgeslagen bij verschillende organisaties, één daarvan is Fedasil in Steenokkerzeel. Eline was al lang vragende partij om actieve activiteiten te laten plaatsvinden voor de jongeren in hun asielcentrum, maar ze voelt ook dat er geen ruimte is om dit zelf uit de grond te stampen. Hoewel we elkaar al vaag kenden, was het in Zweden de eerste keer dat we écht babbelden. Tijdens onze gesprekken zagen we beiden meteen de meerwaarde om samen te werken.“

“Soms kan het zo snel gaan.” 

"In mei organiseerden we met Lejo “Xtreem Xperience”, een avontuurlijke dag voor jongeren in Boom. We gaven 10 vrijkaarten aan jongeren van het asielcentrum zodat ze meteen het plezier van zo’n activiteit konden ervaren. En momenteel plannen we samen met Fedasil een activiteitendag op maat uit waar de jongeren zelf inspraak in hebben.”

“Wat ik nog meeneem uit die week in Malmö is dat je veel meer kan experimenteren met non-verbale technieken, bijvoorbeeld bij reflectiemomenten. Waar er bij vluchtelingen vaak een taalbarrière is en het moeilijk is om gevoelens verbaal uit te drukken, kan er gewerkt worden met foto’s, filmpjes, theatertechnieken,… Er is zo veel mogelijk. Het heeft me aangezet om hier veel meer mee te doen.”

"Ik ben veel ambitieuzer teruggekeerd na het studiebezoek"

“Voordien  dachten we bij Lejo veel na over hoe we dingen zouden aanpakken met vluchtelingen en wilden we veel, maar kwamen we er niet altijd toe. Nu heb ik het gevoel dat we niet alleen zijn. Ik voel me gesterkt met al die organisaties uit Zweden, Noorwegen en België die hetzelfde doel voor ogen hebben. Samen aan dat doel werken zorgt voor een grotere impact en dat geeft ons een drive om er alles uit te halen. “

Naast de samenwerking met Fedasil Steenokkerzeel is Lejo door het studiebezoek ook een samenwerking aangegaan met Nature, Casablanca en D’ Broej. Van een vruchtbare week in het noorden gesproken…

OPROEP: Vind die dierbare persoon terug!

Ben je op je buitenlandavontuur iemand tegenkomen die jouw leven heeft veranderd? Zo iemand die je nooit zal vergeten, maar die je ook nooit zal terugzien... Tot nu misschien!

In een nieuw tv programma van VTM helpen ze je bij de zoektocht naar die ene belangrijke of dierbare persoon, die op dit moment onvindbaar lijkt te zijn.

   Neem snel contact op met trixie.robijns@rosesareblue.tv om jouw verhaal te delen.


 

GDPR, JINT privacyverklaring

JINT hecht veel belang aan de privacy van iedereen waarmee we werken. In het kader van de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming, heeft JINT dan ook haar privacy beleid geactualiseerd.

 
 
 
 
 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

mei 2018


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE mei 2018

KALENDER

 
 
 
 
15/06/2018  Eye opener
 


Youth in action kent in 2018 een vliegende start! 

Op de deadline van 15 februari ontvingen we een recordaantal aanvragen: 105 unieke projecten van een heel diverse groep organisaties en initiatiefnemers.

De stijging is helemaal toe te schrijven aan de groepsuitwisselingen: er werden er maar liefst 61 ingediend. Binnen de andere acties klopten we af op 13 vrijwilligersprojecten, 21 mobiliteit van jeugdwerkersprojecten, 7 strategische partnerschappen en 3 jeugdbeleidsmeetings.

Over heel 2018 zullen we € 3.315.000kunnen besteden aan Erasmus+: Youth in Action projecten én we verwachten in de herfst van 2018 nog meer middelen van het European Solidarity Corps.

   Lees er HIER meer over!

naar top  


Youth for human rights, een update

JINT stapte in 2017 in een internationaal netwerkproject samen met 6 Nationale Agentschappen uit andere Europese landen. Het doel van dit project is om jeugdwerkers via vorming en opleiding te laten kennismaken met mensenrechteneducatie.

In een eerste fase van het project deed elk partnerland een mapping van de bestaande tools voor mensenrechteneducatie die gebruikt worden in opleidingen en vorming voor jeugdwerkers. De bevindingen werden samengebracht in een synthese rapport.

Intussen werd een Training of Trainers met de insteek van mensenrechten ontwikkeld waarvan deel 1 zal doorgaan van 4 tot 9 juni 2018 in Slovakije. Maar er staat nog meer te gebeuren in 2018 en 2019.

   HIER lees je er meer over.  

naar top  

 


Word gast- of zendorganisatie voor een Europese Vrijwilliger

Zin om een frisse wind door jouw organisatie te laten waaien? Zit je met een idee voor een project, maar kom je er niet toe om het uit te voeren? Wil je Vlaamse jongeren een kans geven om een fantastische ervaring in het buitenland op te doen?

Als gastorganisatie haal je 2 tot 12 maanden een Europese vrijwilliger in huis. Je geeft niet alleen een jongere uit een ander land een mooie kans om ervaring op te doen in jouw organisatie, maar krijgt ook van hen twee helpende handen en een stukje van hun cultuur cadeau.

Als zendorganisatie zorg je dat de vrijwilligers goed voorbereid zijn op hun vrijwilligersproject en ben je hun contactpunt met het thuisfront tijdens hun project.

In ruil krijg je interessante contacten over heel Europa, een waardevolle ervaring en subsidies van Europa ter ondersteuning van het project.

   Lees meer en kom eens luisteren op een info- en vormingsdag (24/05 of 06/09) 


Praktijkverhaal vzw Elegast: Ons laten accrediteren was een logische keuze

Vzw Elegast is een Antwerpse organisatie met een waaier aan ondersteunende diensten. Jeroen Buytaert werkt voornamelijk voor de buurtwerking en heeft al heel wat Erasmus+:  Youth in Action projecten in zijn rugzakje zitten. Eerst als vrijwilliger en sinds 3 jaar ook in zijn job bij Elegast.

"Voor ons is het een ongelofelijke kans om in een internationale context uit te wisselen met collega’s en samen te werken aan methodieken om onze jongeren vooruit te helpen op een niet belerende manier waarbij we vertrekken vanuit hun eigen krachten.”

Bij hun Europese partnerorganisaties kwam vzw Elegast in contact met buitenlandse vrijwilligers die er meedraaiden.

“Zowel voor de vrijwilliger zelf als voor de doelgroepen waarmee ze werken is het een enorme verrijking. Het heeft ons doen besluiten om vzw Elegast te laten accrediteren als zend- en gastorganisatie voor Europees Vrijwilligerswerk."

Vzw Elegast heeft verschillende diensten in Antwerpen waardoor de vrijwilliger op alle plekken kan worden ingeschakeld. Maar ook als je een kleine organisatie bent kan je een vrijwilliger delen met een andere organisatie. 

"Het takenpakket wordt daardoor veel diverser en op maat van de vrijwilliger.”

   Lees het uitgebreide verhaal op onze JINT website.

naar top  

 


Tip van de maand: MOOC, Start een YIA project met een gratis online cursus

De Youth in Action MOOC cursus is een gratis online cursus voor al wie een leermobiliteit, een strategisch partnerschap of een jeugdbeleidsmeeting wil opzetten.

De cursus gidst je doorheen alle mogelijkheden die deze acties kunnen bieden, hoe je een sterk project uitbouwt en dit in een aanvraag kan gieten. Doordat je de cursus tegelijkertijd met een pak andere buitenlandse deelnemers volgt, is er ook ruimte om te netwerken en andere organisaties te leren kennen.

Een unieke kans voor wie de komende maanden niet naar het buitenland kan maar in internationale context toch meer wil leren over de mogelijkheden!

   Je kan je nog tot 31 mei inschrijven!

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

April 2018


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE april 2018

KALENDER


Becoming a part of Europe: Inspiratie voor als je werkt met jonge nieuwkomers

JINT is één van de partners van het project Becoming a part of Europe: How can youth work support young migrants, refugees and asylum seekers.

Vandaag werden al 86 praktijkvoorbeelden van jeugdorganisaties die met jonge nieuwkomers werken geanalyseerd en gebundeld uit de verschillende partnerlanden: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Nederland, Portugal, Slovenië en Zweden. Al deze praktijken zijn nu beschikbaar op de website van het project, ter inspiratie voor jeugdwerkers. Via een handige tabel kan je op zoek naar projecten die werken met dezelfde methodieken of rond thema’s die jou interesseren.

Momenteel werken de verschillende landen verder samen rond 4 thema’s: gender en LGTB, advocacy, cross sectoraal werken en welbevinden & empowerment van jonge nieuwkomers in het jeugdwerk. Dit laatste thema wordt getrokken door JINT en Tumult vzw, een landelijk erkende jeugdorganisatie met veel ervaring in het werken met jonge nieuwkomers. Het doel is om vanuit alle ervaringen uit de verschillende jeugdorganisaties aanbevelingen te formuleren naar beleidsmakers. Eind september worden deze voorgesteld op een peer learning conference in Lijubljana.

We will keep you posted! Laat je ondertussen inspireren op de website van BPE.

 


Krijg (extra) input over niet-formeel leren tijdens de Info- en vormingsdag

Tijdens de Info- en vormingsdag van Youth in Action op 24 mei krijg je een basis mee van waaruit je je niet-formeel leerproces kan opbouwen.

Wat is het verschil met informeel leren en waarom is het zo belangrijk in een Internationaal jongerenproject? Hoe kan jij het leerproces van je jongeren faciliteren, zowel bij kortdurende als voor langlopende projecten. Hoe laat je jongeren al actief participeren van bij het begin en welk proces doorloop je samen met hen tijdens het hele traject.

En tenslotte hoe help je hen om zich meer bewust te worden van wat ze precies leren?

Laat je inspireren en ga naar huis met een aantal waardevolle tips en inzichten.

Vind hier alle praktische info en schrijf je snel in!

 

 


Vruchtbare dates tijdens de Collegagroep Internationaal

Voorbije dinsdag dekte JINT de tafel voor de Collegagroep Internationaal. Het werd een warme ontmoeting waar de deelnemers  hun ‘perfect match’ konden vinden om hun internationale werking te verrijken. De temperatuur steeg naarmate de ‘Tinderdates’ vorderden en duurzame relaties werden uitgebouwd. Of zoals iemand het zo mooi verwoordde: ‘’t was ne vruchtbare’

We delen graag met jullie enkele opmerkelijke eyeopeners van die dag:

 We hoeven het niet altijd alleen te doen, we kunnen ook samenwerken met onze Waalse zuiderburen. 

 Sommige organisaties hebben de ervaring in iets waar wij net nog zoekende in zijn,  gluren bij de buren is dus best oké 

 Er bestaan veel mogelijkheden, durf dus te denken en te vragen! 

           

Wil jij er de volgende keer ook graag bij zijn? Of zit je nog met een prangend onderwerp waarover je het wil hebben? Laat het ons dan weten. We zien elkaar graag in het najaar terug. 

Ondertussen ben je alvast welkom om uit te wisselen in de Facebookgroep.


Praktijkverhaal Going International: een inkijk in de inzichten van 20 jeugdwerkers

Eind februari bracht JINT een twintigtal jeugdwerkers uit Vlaanderen, Franstalig België, Nederland en Frankrijk in Molenbeek samen in het seminarie ‘Going International with Young People from Diverse Cultural Backgrounds’. Het werd een boeiende en intense uitwisseling over onder meer de waarde van internationale samenwerking voor hun jongeren. Onze repeorter ter plaatse geeft jullie graag een inkijk in de inzichten die de jeugdwerkers er hebben opgedaan: 

 


SAVE THE DATE: Catch'up - za 13 oktober 2018

Op 13 oktober verwelkomt JINT jullie graag voor een berg aan ideeën en een zee vol inspiratie. In verschillende inhoudelijke en praktische sessies kan je je internationale hart opladen. Een dag waar je collega's leert kennen en waar praktijkverhalen tot leven komen.

Pin deze dag alvast in je agenda! 

 

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

maart 2018


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE maart 2018

KALENDER


Word jij onze nieuwe hubbie?

JINT zoekt een stafmedewerker M/V/X om jongeren en het Vlaamse jeugdwerk te informeren, sensibiliseren en inspireren om naar het buitenland te gaan. Samen met het HUB team versterk je de kwaliteit van internationale jeugdprojecten met knowhow, vormingen en tools.

  • Ben jij flexibel en van alle markten thuis? Heb je een vlotte pen, ervaring met online communicatie en organisatorisch talent?
  • Heb je voeling met de leefwereld van jongeren en jeugd(werk)organisaties?
  • Geloof jij in de kracht van internationale uitwisseling en samenwerking?

Check onze vacaturepagina voor meer informatie. Ben jij de geknipte kandidaat? Reageer dan vóór 18 maart om 23.59u.


Youth for human rights zoekt trainers

Hoe kan het jeugdwerk de actuele uitdagingen rond sociale inclusie en migratie binnen Europa aanpakken? Het netwerk van nationale agentschappen voor Youth in Action, waaronder JINT, sloeg vorig jaar de handen in elkaar en zette samen 3 grootschalige Europese projecten op.

Eén ervan is het Youth for human rights project, waar JINT ook partner in is. Het project focust op mensenrechteneducatie binnen jeugdwerk en niet-formeel leren en wil zo wederzijds begrip in Europa stimuleren. Het voorbije jaar werden bestaande tools rond mensenrechteneducatie in kaart gebracht. Vanaf 2018 worden eerst trainers en daarna jeugdwerkers uit heel Europa opgeleid om hiermee in het jeugdwerk aan de slag te gaan.

  • Ben jij een geëngageerde trainer of vormingswerker?
  • Heb je een hart voor mensenrechten en wil je hierrond met andere jeugdwerkers aan de slag gaan?

Stel je kandidaat voor een diepgaande internationale vormingscursus in 3 luiken.
Lees er meer over in onze JINT kalender.

 


Collegagroep: schuif mee aan tafel met internationalisten uit het jeugdwerk

Duw jij in jouw organisatie mee aan de internationale kar? Wil je andere internationalisten leren kennen en zo jouw projecten nog straffer maken?

Op deze vernieuwde collegagroep dekken we de tafel voor een inspirerende ontmoeting. Wat is jouw succesrecept voor een project? Hoe zorg jij voor een vleugje internationaal doorheen de hele organisatie? Wie of wat kan er nog wat peper gebruiken? Welk idee zakte ineen als een pudding? En wat smaakte naar meer?

We dekken op dinsdag 24 april de tafel voor een volkskeuken. Schuif mee aan en deel een namiddag je internationale successen, mislukkingen, ideeën en dromen. Na afloop neem je een nieuwe kruidenmix voor je internationale werking mee naar huis.

Lees meer over dit pittige uitwisselingsmoment in onze JINT kalender.


Praktijkverhaal Grenzenloos: intercultureel in eigen land

Wist je dat België 1445,5 kilometer grens heeft?
Een hele uitdaging dus, om met 30 jongeren en tien begeleiders de grenzen van ons land te verkennen. Het kostte de Habbekratshelden van Habbekrats vzw vijf dagen de tijd om deze tour-de-Belgique rond te maken.


Met het project ‘Grenzenloos’ organiseerde jeugdorganisatie Habbekrats een interculturele uitwisseling in eigen land. Jongeren van Habbekrats, van de Waalse partnerorganisatie en jongeren van het vluchtelingencentrum in Evere kregen de kans om deel te nemen. Zo kreeg het project een extra internationale toets en konden de deelnemers kennismaken met 10 verschillende nationaliteiten.

“De Habbekratshelden zijn jongeren die weinig kansen krijgen om in een ruimdenkende omgeving op te groeien. Eén van onze belangrijke doelstellingen is om deze jongeren mede-eigenaar te maken van de maatschappij waarin zij opgroeien. Dit uitwisselingsproject gaf ons de gelegenheid om dat te organiseren in eigen land, over de taalgrenzen heen.
We vinden het echt belangrijk om onze jongeren met de vluchtelingenjongeren in contact te brengen en te laten samenwerken.

Door hen los van religie, afkomst, geslacht en taal, met elkaar in contact te brengen, willen we tonen dat de gelijkenissen groter zijn dan de verschillen.”

Lees het uitgebreide verhaal op onze JINT website.

De centen en ondersteuning van Bel’j maakten dit project over de taalgrenzen heen mee mogelijk.
Meer weten? Check www.bel-j.be of contacteer Lian van JINT.


Tip van de maand: hoe schrijf je een kwaliteitsvol subsidiedossier

De volgende deadline om via Youth in Action subsidies aan te vragen, is op 26 april. Dit is de laatste deadline voor projecten die nog deze zomer uit de startblokken willen schieten.

Marjolein van JINT geeft enkele tips voor je aanvraagdossier.
“We zien vaak dat projecten in dossiers soms erg vaag omschreven zijn en niet goed aan elkaar hangen. Denk eerst goed na over het waarom van je project, wat je wil gaan doen en met wie, en spreek dit goed door met je partners. Vul dan eerst de activiteitentabel in, en pas daarna de vragen in het aanvraagdossier zelf. Het mag kort en bondig zijn.

We denken ook graag mee na om te zien of je aanvraagdossier steek houdt en of er fouten in zitten. Hier lees je welke feedback je kan krijgen. Contacteer ons ten allerlaatste 2 weken voor de deadline!”

Meer info op www.youthinaction.be

 


Smaakt ons e-zine? Laat van je horen, altijd prijs!

Dit JINT e-zine vertrekt maandelijks naar zo’n 3000 abonnees, waarvan jij er eentje bent.
Maar smaakt het ook?

Laat het ons weten in deze korte, anonieme bevraging!
Als dankje sturen we je graag een wereldkaart op.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

Februari 2018


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE februari 2018

KALENDER


Nieuw: Springstof voor meer impact

'You cannot get through a single day without having an impact on the world around you.
You have to decide what kind of difference you want to make.'


Wil je zelf meer halen uit de projecten die je met jouw groep, organisatie of vereniging opzet? Wil je meer mensen laten proeven van de resultaten? Wil je met je project écht iets in beweging zetten?

Het nieuwe Springstof boekje zet je concreet op weg om de impact van jouw internationale project te vergroten. Springstof brengt tal van voorbeelden en tips uit internationale samenwerking bijeen. Je doorloopt concrete stappen om je eigen actieplan, op maat van jouw project, uit te tekenen. Inspiratie en resultaat verzekerd!

Je kan Springstof downloaden of gratis bestellen in onze JINT infotheek.


Jonge storyweavers gezocht!

Ken jij jongeren die staan te popelen om hun buitenlandervaring te delen en verhalen van andere jongeren te sprokkelen?
Wil je hen een duwtje en de tools geven om met die verhalen aan de slag te gaan?

Om nog meer in te zetten op de buitenlandverhalen van jongeren, zetten we het trainingstraject ‘Storytelling – storyweaving’ op. We brengen jongeren uit Vlaanderen en Nederland bijeen voor twee straffe vormingsweekends.

Lees er meer over in de oproep (NL) of op de website van SALTO Youth (ENG) en daag je jongeren uit!
Meer info krijg je van Lina van JINT.

 

 


Een nieuwe generatie internationale jeugdprogramma's: doe nu je zeg

Het nieuwe subsidieprogramma European Solidarity Corps is nog maar vers van de pers. Toch kijkt de Europese Commissie al vooruit naar de toekomst ervan.

Vanaf 2021 start een nieuwe generatie Europese subsidieprogramma’s. De huidige programma’s, waaronder ook Erasmus+ Youth in Action, lopen tot eind 2020. Daarom zet de Commissie een online bevraging op.

Vind jij dat Europa moet blijven inzetten op internationale projecten van en voor jongeren? Welke inhoudelijke focus moet de Commissie leggen? Wat kan er verbeteren?

Dit is het moment om van je te laten horen en jouw kans om de toekomst van internationale jeugdprojecten mee vorm te geven!
Je kan de online bevraging invullen tot 8 maart. Lees er meer over op de website van de Europese Commissie.

Ps: Laat je niet afschrikken door de lange introductiepagina, even scrollen naar onder en dan beginnen de vragen!


Praktijkverhaal Road of Change: jongeren stappen in de voetsporen van vluchtelingen

Eind 2016 ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen rond de tafel zitten met een aantal jongeren die al langer als vrijwilliger meedraaiden in de werking.
“We merken dat jongeren geïnteresseerd zijn in de vluchtelingenproblematiek, maar vaak niet de tijd hebben of de juiste informatie niet hebben om echt betrokken te zijn. We willen hen de mogelijkheid, de tijd en de ruimte geven om zelf ervaring op te doen en de realiteit in andere landen zelf mee te maken” vertelt Ann.

De outcome is Road of Change, een intense samenwerking met Bond zonder Naam en partnerorganisaties uit Kroatië en Griekenland. Via verschillende scholen ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen op zoek naar jongeren. Met 13 zijn ze, uit het vijfde middelbaar van verschillende scholen in Vlaanderen. In de krokusvakantie trekt de groep samen met 7 leerkrachten door Europa, langs plaatsen die een belangrijke rol spelen in het Europese asielverhaal.

Het is geen ver-van-ons-bedshow meer: die kampen liggen in Europa. We willen mensen bewust maken van de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen moeten overleven.” Lucas, 17


Het project werd intussen ook al opgepikt door Journalist Rudi Vranckx: 4 van de jongeren worden jonge nomaden en zullen te volgen zijn via de website van Canvas. Ook een fototentoonstelling in het FoMu staat intussen gepland.

Lees het uitgebreide verhaal op onze JINT website.

Wil je dit project van dichtbij meevolgen?
Check dan zeker de facebookpagina van Road of Change en volg de verhalen op de blog.


Tip van de maand: stuur eens een postkaart vóóraf

Om hun project Road of Change zichtbaarheid te geven, maakte Vluchtelingenwerk Vlaanderen een postkaart met daarop de route die jongeren gaan afleggen, in de voetsporen van vluchtelingen doorheen Europa.

“We stuurden onze route heel gericht naar politici, verantwoordelijk voor onderwijs en buitenlandse zaken, en naar heel wat organisaties en journalisten. Het is een uitnodiging om onze belevenissen te volgen maar ook een manier om politici al eens wakker te maken. Na het project doen de jongeren beleidsaanbevelingen, zo nemen we hen al van in het begin mee in ons verhaal.”

 

 
 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].