Februari 2018


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE februari 2018

KALENDER


Nieuw: Springstof voor meer impact

'You cannot get through a single day without having an impact on the world around you.
You have to decide what kind of difference you want to make.'


Wil je zelf meer halen uit de projecten die je met jouw groep, organisatie of vereniging opzet? Wil je meer mensen laten proeven van de resultaten? Wil je met je project écht iets in beweging zetten?

Het nieuwe Springstof boekje zet je concreet op weg om de impact van jouw internationale project te vergroten. Springstof brengt tal van voorbeelden en tips uit internationale samenwerking bijeen. Je doorloopt concrete stappen om je eigen actieplan, op maat van jouw project, uit te tekenen. Inspiratie en resultaat verzekerd!

Je kan Springstof downloaden of gratis bestellen in onze JINT infotheek.


Jonge storyweavers gezocht!

Ken jij jongeren die staan te popelen om hun buitenlandervaring te delen en verhalen van andere jongeren te sprokkelen?
Wil je hen een duwtje en de tools geven om met die verhalen aan de slag te gaan?

Om nog meer in te zetten op de buitenlandverhalen van jongeren, zetten we het trainingstraject ‘Storytelling – storyweaving’ op. We brengen jongeren uit Vlaanderen en Nederland bijeen voor twee straffe vormingsweekends.

Lees er meer over in de oproep (NL) of op de website van SALTO Youth (ENG) en daag je jongeren uit!
Meer info krijg je van Lina van JINT.

 

 


Een nieuwe generatie internationale jeugdprogramma's: doe nu je zeg

Het nieuwe subsidieprogramma European Solidarity Corps is nog maar vers van de pers. Toch kijkt de Europese Commissie al vooruit naar de toekomst ervan.

Vanaf 2021 start een nieuwe generatie Europese subsidieprogramma’s. De huidige programma’s, waaronder ook Erasmus+ Youth in Action, lopen tot eind 2020. Daarom zet de Commissie een online bevraging op.

Vind jij dat Europa moet blijven inzetten op internationale projecten van en voor jongeren? Welke inhoudelijke focus moet de Commissie leggen? Wat kan er verbeteren?

Dit is het moment om van je te laten horen en jouw kans om de toekomst van internationale jeugdprojecten mee vorm te geven!
Je kan de online bevraging invullen tot 8 maart. Lees er meer over op de website van de Europese Commissie.

Ps: Laat je niet afschrikken door de lange introductiepagina, even scrollen naar onder en dan beginnen de vragen!


Praktijkverhaal Road of Change: jongeren stappen in de voetsporen van vluchtelingen

Eind 2016 ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen rond de tafel zitten met een aantal jongeren die al langer als vrijwilliger meedraaiden in de werking.
“We merken dat jongeren geïnteresseerd zijn in de vluchtelingenproblematiek, maar vaak niet de tijd hebben of de juiste informatie niet hebben om echt betrokken te zijn. We willen hen de mogelijkheid, de tijd en de ruimte geven om zelf ervaring op te doen en de realiteit in andere landen zelf mee te maken” vertelt Ann.

De outcome is Road of Change, een intense samenwerking met Bond zonder Naam en partnerorganisaties uit Kroatië en Griekenland. Via verschillende scholen ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen op zoek naar jongeren. Met 13 zijn ze, uit het vijfde middelbaar van verschillende scholen in Vlaanderen. In de krokusvakantie trekt de groep samen met 7 leerkrachten door Europa, langs plaatsen die een belangrijke rol spelen in het Europese asielverhaal.

Het is geen ver-van-ons-bedshow meer: die kampen liggen in Europa. We willen mensen bewust maken van de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen moeten overleven.” Lucas, 17


Het project werd intussen ook al opgepikt door Journalist Rudi Vranckx: 4 van de jongeren worden jonge nomaden en zullen te volgen zijn via de website van Canvas. Ook een fototentoonstelling in het FoMu staat intussen gepland.

Lees het uitgebreide verhaal op onze JINT website.

Wil je dit project van dichtbij meevolgen?
Check dan zeker de facebookpagina van Road of Change en volg de verhalen op de blog.


Tip van de maand: stuur eens een postkaart vóóraf

Om hun project Road of Change zichtbaarheid te geven, maakte Vluchtelingenwerk Vlaanderen een postkaart met daarop de route die jongeren gaan afleggen, in de voetsporen van vluchtelingen doorheen Europa.

“We stuurden onze route heel gericht naar politici, verantwoordelijk voor onderwijs en buitenlandse zaken, en naar heel wat organisaties en journalisten. Het is een uitnodiging om onze belevenissen te volgen maar ook een manier om politici al eens wakker te maken. Na het project doen de jongeren beleidsaanbevelingen, zo nemen we hen al van in het begin mee in ons verhaal.”

 

 
 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].