Europees solidariteitskorps biedt nog meer mogelijkheden voor Europees vrijwilligerswerk

08/12/2016

Het Europees Solidariteitskorps is een nieuw initiatief van de Europese Commissie dat jongeren de kans biedt om in eigen land of elders in Europa vrijwilligerswerk te gaan doen of mee te werken aan projecten die mensen en gemeenschappen helpen. Ook betaald werk zal naast vrijwilligerswerk deel uitmaken van de mogelijkheden. Europa investeerde de voorbije 20 jaar al sterk in grensoverschrijdend Europees vrijwilligerswerk (EVS) en wil met het korps de komende jaren nog meer de kaart van jongeren trekken.

 

Onder één paraplu
Via het Europees solidariteitskorps brengt Europese Commissie nu verschillende bestaande initiatieven voor jongeren onder één paraplu bijeen. Voor het luik internationaal vrijwilligerswerk gaat het om de mogelijkheden die Europees vrijwilligerswerk (EVS) te bieden heeft.
Jongeren tussen 17 en 30 jaar oud kunnen als vrijwilliger in Europa de handen uit de mouwen steken. Ze krijgen in ruil daarvoor kost en inwoon, zakgeld én vooral een levensveranderende ervaring. In tegenstelling tot bij EVS, kunnen kwetsbare jongeren via het korps jammer genoeg niet voor een kortere periode dan 2 maanden aan de slag. Vrijwilligerswerk onder de vlag van het korps beperkt zich daarnaast ook tot samenwerking met Europa, de Europese partnerlanden die via EVS zelf ook mogelijk zijn vallen bij het korps uit de boot. Het EVS budget voor 2017 is maar liefst 68 miljoen euro. En daar doet de Commissie nu via het Europees solidariteitskorps nog een flinke schep bovenop.

 

Aan de slag
Hoe het korps concreet aan het werk zal gaan is op dit moment nog niet duidelijk. Vast staat wel dat jongeren zich alvast kunnen registreren in de databank van het solidariteitskorps en na hun ervaring een certificaat zullen krijgen.

Jongeren die specifiek naar Europees vrijwilligerswerk op zoek zijn, nemen daarnaast na hun registratie best zelf ook contact op met het nationaal agentschap voor Europees vrijwilligerswerk in hun land, zoals JINT in Vlaanderen. Ook Vlaamse organisaties of verenigingen die jongeren als vrijwilliger willen uitzenden of die zo’n Europese vrijwilliger hier willen verwelkomen, kunnen rechtstreeks bij JINT terecht. Ze kunnen zich via JINT laten erkennen als zend- of gastorganisatie en zo subsidies aanvragen.

Meer info over de mogelijkheden van Europees vrijwilligerswerk lees je op onze Youth in Action website. In onze kalender vind je een overzicht van ons aanbod infosessies voor jongeren en voor organisaties.