Europese Commissie stelt het wettelijk kader voor het Europees solidariteitskorps voor

01/06/2017

Gisteren stelde de Europese Commissie het lang verwachte wettelijke kader voor het Europees Solidariteitskorps voor.

De Commissie lanceerde het Europees Solidariteitskorps eind 2016. Het korps bracht toen verschillende bestaande initiatieven voor jongeren, waaronder Europees vrijwilligerswerk (EVS), onder één paraplu bijeen.

Het wetsvoorstel dat de Commissie nu op tafel legt, schept meer duidelijkheid over welke richting de Commissie met het korps wil uitgaan. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud zouden in hun eigen land of in het buitenland vrijwilligerswerk of een betaalde stage of job kunnen gaan doen. Vrijwilligerswerk zou zowel individueel als in groep kunnen.
Daarnaast zouden jongeren ook hun eigen solidariteitsprojecten hier of in het buitenland kunnen opzetten. De Commissie stelt tenslotte ook netwerkactiviteiten voor, die de impact van het korps moeten versterken.

Voor dit alles wil de Commissie een budget uittrekken van meer dan 340 miljoen euro voor de komende 3 jaar. Hiermee hoopt het zo'n 100.000 jongeren te mobiliseren.

Het wetsvoorstel gaat nu richting het Europees Parlement en de Raad van Ministers van de EU, die het beiden nog moeten goedkeuren. Het voorstel is dus zeker nog niet definitief, verwacht wordt dat er tegen eind dit jaar meer duidelijkheid komt.

Tot dan kunnen jongeren en organisaties die interesse hebben in het luik vrijwilligerswerk sowieso bij JINT terecht. De Commissie zorgde immers in het kader van het Europees Solidariteitskorps voor extra middelen voor Europees vrijwilligerswerk (EVS). Europees vrijwilligerswerk geeft, tot er een wettelijk kader is voor het korps, invulling aan het vrijwilligersluik van het solidariteitskorps. Lees meer over de mogelijkheden van Europees vrijwilligerswerk op onze Youth in Action website.

Meer weten over het wetsvoorstel voor het korps? Lees het op de website van de Europese Commissie.