Inclusieproject waar muziek in zit

Een jonge groep Roma en niet-Roma muzikanten uit België en Macedonië ontmoetten elkaar deze zomer in een intense zoektocht naar een muzikale common ground. Invloeden als balkan, gipsy, jazz, folk en funk vonden elkaar moeiteloos. It’s summer camp, but not as we know it …

"Ik ben nog nooit mijn land uit geweest en nu ontmoet ik plots mensen uit zoveel culturen. Een fantastische ervaring."

De sociaal-artistieke organisatie Madam Fortuna uit Antwerpen bracht jonge Roma en niet-Roma muzikanten bijeen voor ‘De Zomerkaravaan’: een grensverleggende groepsuitwisseling. De jongeren uit Gent, Antwerpen, Brussel en Skopje leefden en werkten 2 weken samen. De rode draad: muziek en theater.

"Soms was het zoeken om elkaar te begrijpen omdat we een zeer verschillende culturele achtergrond hebben. Taal was af en toe een barrière, maar de muziek heeft geen grenzen."

In de rust van de Waalse Ardennen leerden de jongeren elkaar en elkaars cultuur beter kennen. Samen schreven ze hun verhaal: een muziek- en theatervoorstelling over hun ontmoeting. Roma en niet-Roma coaches zorgden voor de nodige sociale en artistieke begeleiding. Het eindresultaat? Een wervelende performance waarmee de groep naar Antwerpen en Brussel trok.

"Een 14-daagse jongerenuitwisseling met zo’n diversiteit was een gewaagde onderneming. We zijn erg trots op het resultaat!"

Bekijk meer foto’s en een video op de website van Madam Fortuna.