Brusselse jongeren verkennen het Fins onderwijsmodel

Een groep jonge Brusselaars van jeugdhuis Chicago (D'Broej) zette het schooljaar van 2015 in met een reis naar Helsinki en omstreken. Hun missie? Van dichtbij bekijken hoe het zo geroemde onderwijsmodel er werkt. Het werd een boeiende cross-over tussen formeel en niet-formeel leren.

Het Finse onderwijs staat wereldwijd bekend als een 'schoolvoorbeeld'. Naar school gaan is er echt gratis. Elitescholen bestaan er niet, gettoscholen ook niet. Wat je sociale afkomst ook is, leerlingen hebben er gelijke kansen. En vooral: een jaartje overdoen bestaat in Finse scholen (bijna) niet. Finland staat dan ook al jaren in de top drie van de internationale PISA-studies die het onderwijs over de hele wereld vergelijken.

De negen jongeren van D’Broej, een jeugdwerking in hartje Brussel die openstaat voor jongeren uit kansarme wijken, trokken zelf naar Finland. De jongeren beleven de ongelijkheid in de Brusselse scholen dikwijls van heel dichtbij en wilden er zelf gaan zien hoe het anders kan. Ze spraken er met onderwijsspecialisten, met de vakbond en met studenten en verbleven vier dagen in een Finse school.

“In Finland zijn niet de leerlingen een probleem, maar hebben ze een probleem dat opgelost moet worden. We hebben gezien dat het anders kan, dat het bestaat.

Wij zijn de verandering, wij schrijven onderwijsgeschiedenis.”

Bekijk het videoverslag van deze boeiende cross-over tussen formeel en niet-formeel leren.