Internationale ambities, obstakels en goesting onder de loep: rond de tafel voor LAND inZICHT

Op de Catch’Up Tool Fair stelde JINT voor het eerst de hernieuwde versie van LAND inZICHT voor, de tool die je stap voor stap op weg zet om internationalisering op de kaart van je organisatie te zetten. Voor we deze handige tool de wereld instuurden, gingen we rond de tafel zitten met Bernt en Sofie van OPENDOEK, Yunus van Roots Vlaanderen en Stefaan van De Hoge Rielen.

De onderwerpen van vandaag: de internationale ambitie van de organisaties, de obstakels op hun pad en de kriebels van internationale zin. Met hun input en kritische aanvullingen kreeg de LAND inZICHT-tool z’n uiteindelijke vorm.

Het ‘vreemde' opzoeken en praten met nieuwe mensen: het maakt je meer mens. In korte tijd kan je jezelf zo beter leren kennen.

Sofie, Bernt, Stefaan en Yunus

Wat is jullie internationale ambitie?

Bernt (OPENDOEK): We doen al internationale projecten zoals Future Telling, ons internationaal theaterkamp. Elke keer diepen we een ander thema uit. We willen het internationaal karakter van OPENDOEK uitbreiden door meer op uitwisseling te gaan en ook mensen naar hier te halen. Bovendien zijn we een koepelorganisatie: we willen andere organisaties aansteken met de internationale ‘vlam’.

Stefaan (De Hoge Rielen): De initiatieven die er nu zijn, zoals onze European Solidarity Corps-werking, zijn een vaste waarde voor onze organisatie. Maar we willen dit nog meer uitbouwen, als een structureel onderdeel van De Hoge Rielen. Nu ontvangen we enkel vrijwilligers. We willen graag ook Vlaamse vrijwilligers op pad sturen en hen andere organisaties laten leren kennen. Want we merken de meerwaarde ervan. Dankzij onze internationale vrijwilligers worden we geconfronteerd met andere gewoontes en inzichten over Europa.

De Hoge Rielen wil ‘internationalisering’ in de organisatie weven. We willen niet per se één iemand daarvoor aanwerven: we willen juist verschillende soorten projecten bij verschillende mensen. Anders leeft het op een eiland. Op deze manier krijgt iedereen er voeling mee: iedereen een beetje die internationale microbe in z’n bloed. Zo aanstekelijk!

Yunus (Roots Vlaanderen): Ook Roots wil internationalisering een deel maken van het organisatie-DNA. Internationalisering als vaste waarde, zodat onze leden alle mogelijkheden hebben.

Welke obstakels komen jullie tegen in jullie internationale avonturen en zoektochten?

Sofie: Tijd, altijd tijd (lacht). Daarom gaan we voor een accreditatie en willen we daarmee iemand extra aanwerven die zich volledig toelegt op internationale projecten. Want groei moet gefaciliteerd worden. Ook zijn de dossiers niet altijd laagdrempelig. Er komt veel administratie bij kijken en de verwachtingen zijn niet altijd duidelijk. Het blijft een zoekend proces.

Stefaan: Ook wij hebben tijd nodig om dingen te realiseren. Internationalisering is maar één pijler in onze organisatie. Uiteraard hebben we ook onze dagelijkse werking die moet blijven draaien.

Yunus: Een project op poten zetten, vraagt heel wat tijd en energie. Ook administratieve zaken zoals de eindrapportering mag je niet vergeten. Aan de andere kant geeft de impact die je creëert enorm veel energie en goesting om te blijven gaan.

Hoe gaat het met jullie internationale goesting? En wat houdt die blijvend in stand?

Het duurt nooit lang voor de jongeren en jeugdwerkers uit de verschillende landen elkaar nog eens willen ontmoeten om verder te broeden op de vele creatieve ideeën die ontspruiten uit zo’n project.
Yunus, Roots

Sofie: We hebben veel goesting om internationaal te gaan, zeker wanneer het idee luidt om jongeren meer kansen te geven op speelvlak en hen te laten groeien. Dan is buiten de grenzen van Vlaanderen en Brussel treden bijna noodzakelijk! We leven in zo’n diverse samenleving. Dan is het zo verrijkend om te leren van iemand van een totaal andere omgeving of plek. Het ‘vreemde' opzoeken en praten met nieuwe mensen: het maakt je meer mens. In korte tijd kan je jezelf zo beter leren kennen.

Stefaan: We zitten vol goesting om internationale projecten op te starten! Ze zijn zo verrijkend voor onze organisatie. Die blik van buitenlandse jongeren is echt belangrijk voor ons: we leren er zoveel van. Het doet je nadenken over hoe je in de wereld staat en hoe je naar je eigen organisatie kijkt. Die frisse blik houdt je in beweging.

Ook bieden internationale projecten kansen voor onze jongeren. Zo kunnen we ze volwaardig laten deelnemen aan de organisatie. Ze kunnen initiatief nemen en bloeien helemaal open.
 

Neem nu bijvoorbeeld een groepsuitwisseling: die geeft jongeren de mogelijkheid om met andere jongeren in contact te komen. Dat heeft een grote impact op hun leven. Soms gaan mensen een totaal andere richting uit na zo’n ervaring. Of vinden ze hun eigen plekje. Welk pad ze ook kiezen: vaak zijn het de internationale kriebels die blijven.

Welk pad onze jongeren ook kiezen: vaak zijn het de internationale kriebels die blijven.
(Stefaan, De Hoge Rielen)

Yunus: Een project kent zijn hoogtes en laagtes. Maar gelukkig zijn de hoogtes veel meer in aantal. Internationale projecten geven energie, bieden nieuwe perspectieven en leerkansen en hebben een enorme impact op onze jongeren. Bovendien bouw je een internationaal netwerk op, waardoor er heel wat nieuwe bruggen gebouwd kunnen worden. Het duurt nooit lang voor de jongeren en jeugdwerkers uit de verschillende landen elkaar nog eens willen ontmoeten om verder te broeden op de vele creatieve ideeën die ontspruiten uit zo’n project.


Kreeg jij ook goesting om met je organisatie internationaal te gaan? Ontdek de tool LAND inZICHT, die je stap voor stap begeleidt om internationalisering in je werking te verankeren. Ideaal als je binnenkort een nieuw beleidsplan in elkaar wil knutselen. En wist je dat JINT in 2024 nog 10 begeleide sessies gratis weggeeft? 

vorming [at] jint.be (Vraag nu je sessie aan)      Ontdek de tool


Tekst: Emma Van Ooteghem
Beeld: Sofie Van Wanten van OPENDOEK, Roots Vlaanderen, Fien De Vos

Lees verder