Catch'Up Tool Fair

Deadline: 19-10-2023


Klaar om jouw werking met jongeren naar internationale hoogtes te tillen? Kom naar de Catch’Up Tool Fair in Brussel waar je nieuwe tools leert kennen. Ontdek wat die kunnen betekenen voor het Vlaamse jeugdwerk en hoe internationale samenwerking en innovatie jou kunnen helpen als jeugdwerker.

Wat mag je verwachten?

  • Snuister rond op de Tool Fair: een gezellige markt waar organisaties hun innovatieve tools voorstellen.
  • Laat je inspireren door 7 straffe talks over actuele jeugdwerkthema’s.
  • Graaf je liever dieper in een thema? Ga in primeur aan de slag met de nieuwste methodieken in een van de 8 verschillende workshops.
  • Zelf geprikkeld om een internationaal project op te zetten? Kies dan een van de informatieve talks van JINT of maak een praatje met ons op de markt.

De toekomst van sterker jeugdwerk begint op Catch'Up!

Programma: overzicht

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende talks en workshops. De zalen dragen allemaal de naam van een land. Zo vat je meteen jouw internationale avontuur aan.

Tip: Klik op de afbeelding om ze in detail te bekijken.

Praktische info

  • Catch’Up gaat door op donderdag 26 oktober 2023 in Capital vzw in Brussel (Antwerpselaan 40).
  • Kom je met het openbaar vervoer? Fijn! Van het station Brussel-Noord is het 15 minuten wandelen. De dichtstbijzijnde metrohalte is de IJzer, op 1 minuutje van Capital vzw.
  • Vanaf 9.30 uur ben je welkom. Om 16.15 uur kan je met ons mee borrelen en ben je welkom om te Catch’uppen. Je kan ook nog even rondstruinen op de tool fair tot 17.00 uur.

Programma: detail

09.30 - 09.45 uur: Onthaal & koffie op de markt

09.45 - 10.00 uur: Welkom

10.00 - 11.45 uur: Workshops ronde 1

SONAR, met jouw jongeren aan de slag rond mensenrechten

Door: Lieselot van Destelheide, Evelien van De Hoge Rielen en Rilke van JINT

Werk je met jongeren in hun vrije tijd? SONAR zet jou op weg om mensenrechten zichtbaar en tastbaar te maken in jouw jeugdwerkpraktijk, samen met je jongeren. Deze toolkit brengt aan de oppervlakte hoe je als jeugdwerker bijdraagt aan de realisatie van rechten van jongeren. Naast inhoudelijke bagage bevat de toolkit ook 12 kant-en-klare werkvormen om activiteiten op te zetten met en door jongeren. In deze sessie krijg je een korte intro over de toolkit, maar word je vooral ondergedompeld het simulatiespel “De Drijvende Stad”. Deelnemers ontvangen de volledige toolkit, met boekje, poster en mensenrechtenkaarten.

 

Proeven van LANDinZICHT

Door: Els, trainer bij JINT

Wil jij meer collega’s, vrijwilligers, beleidsmensen mee krijgen het internationaliseringsverhaal van jouw organisatie? Ben je op zoek naar hoe je het draagvlak voor internationalisering in jouw organisatie kan vergroten? JINT biedt een begeleide methodiek aan om in jouw organisatie met collega’s, vrijwilligers, beleidsmensen een denktraject op te starten, om internationale doelstellingen en acties in je beleidsplan te verwerken. In deze workshop maak je kennis met de tool en de mogelijkheden om er mee aan de slag te gaan in je organisatie.

Ontdek de Kracht van Peer Support: Samen Sterker, Samen Beter!

Door: Inge van PeerSupport Vlaanderen

Wil je als jeugdwerker of coach weten wat peer support is? En hoe we kunnen bouwen aan een positief leef- en leerklimaat met peer support, om zo preventief in te zetten op een mooie wereld? Wil je praktijkvoorbeelden horen om jongeren te besmetten met het peer support virus? In deze sessie ontdek je hoe je eigenaarschap geeft aan jongeren en hen vaardigheden bijbrengt rond peer support. Doe mee en ontdek de kracht van verbinding en empathie!

 

Krachtige stemmen - 
ontdek tools om creatieve ideeën van kinderen en jongeren te versterken

Door: Ellen van Bataljong & Inez van JINT

Drie verschillende Erasmus+-projecten en tools met als rode draad hoe we de stem van kinderen en jongeren kunnen versterken? Debattle focust als verkiezingsproject op jeugdraden en biedt via verschillende tools en info ondersteuning aan om ideeën van jongeren tot bij beleidsmakers te krijgen. Je maakt kennis met Aanstekers, een webtool waar jongeren hun ideeën kunnen droppen in een digitale ideeënbox waarmee de jeugdraad en de gemeente aan de slag kan. Als kers op de taart krijg je een introductie in de Democracy Reloading toolkit met 24 competenties om jongeren nog meer te kunnen betrekken bij besluitvorming in een gemeente.

11.45 - 11.55 uur: Coffee to go

11.55 - 12.10 uur: Talks ronde 1

Van idee tot e-book

Door: Ewout & Lies van mu-zee-um

Starten met een idee… Bestaande partners en nieuwe partners betrekken bij het idee. Binnen welke subsidieactie past het idee? En na twee intensieve jaren: wat is het uiteindelijke resultaat? Een inkijk in het project: "I AM - Inclusive and Accessible Museums". Op de markt kan je zelf het e-book raadplegen van het project. Ontdek ook de toegankelijkheid van het boek voor mensen met allerlei beperkingen. 

Vrijwilligerswerk & Vrijwilligersteams

Door: Barbara van JINT

Heb jij of je organisatie wel zin om een frisse internationale wind door je werking te laten waaien? Zet een vrijwilliger in die een handje toesteekt! Zo leren beide partijen met een nieuwe kijk de zaken aanpakken. Je kan ook een groep vrijwilligers ontvangen of uitzenden om de handen uit de mouwen te steken. 

Beyond Horizon: Mentor+

Door: Onur van Beyond Horizon

 

The Mentor+ Programme offers a mentoring methodology to engage, connect and empower young people in conflict with the law. The programme is complemented by a mentor’s handbook to support the overall mentoring process, and a mobile application to facilitate coordinator - mentor - mentee communication. Overall, the program supports young people to overcome 'tempting stops' in a way that reduces their negative impact on their individual development, like substance use or school drop out. The Mentor+ programme promotes among other things self-awareness, resilience and positive decision-making processes. The programme became possible by European funding, ERASMUS+ Youth instrument.

[in English]

StreetSmart: Innovatieve producten voor jeugdwerkers
met de steun van Erasmus+ 

Door: Rob van
Mobile School

StreetSmart ontwikkelt innovatieve producten voor jeugdwerkers om hen te ondersteunen in de talentontwikkeling van jongeren wereldwijd. Met ons on- en offline aanbod investeren we resoluut in het persoonlijke ontwikkelingsproces van jongeren die opgroeien zonder veilige thuis. All Children, All Right(s) is onze recentste verwezenlijking en biedt jeugdwerkers richtlijnen en methodieken om het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind praktisch toe te passen. Deze tool kwam tot stand via een Jeugdpartnerschap van Erasmus+ Jeugd.

12.10 - 13.30 uur: Lunch & markt

13.30 - 13.45 uur: Talks ronde 2

Groepsuitwisselingen
en DiscoverEU

Door: Laure en Kevin van JINT

Droom je om samen met jullie jongeren naar het buitenland te gaan? Zijn de jongeren 18 jaar en willen ze Europa met de trein verkennen (DiscoverEU Inclusion) of eerder uitwisselen met andere jongeren in Europa (Groepsuitwisseling)? Dan kunnen de subsidiemogelijkheden 'DiscoverEU Inclusion' en 'Groepsuitwisselingen' vast iets betekenen. 

 

Solidariteits- en Participatieprojecten

Door: Lies van JINT

Zitten je jongeren boordevol ideeën en willen ze iets in beweging zetten? Steken ze graag de handen uit de mouwen en willen ze lokaal iets betekenen (Solidariteitsproject) of willen ze eerder iets veranderen voor jongeren lokaal of internationaal en/of aan de slag gaan met beleid (Participatieproject)? Dan kunnen de subsidiemogelijkheden 'Solidariteitsprojecten' en 'Participatieprojecten' misschien dat extra duwtje in de rug geven. 

M4inclusion - een inclusief makerslab bouwen, dat doe je zo

Door: Evi van Timelab

Makerslabs rijzen als paddenstoelen uit de grond over heel de wereld. Ze staan bekend als broedplek voor talent en creativiteit. Ook al willen deze plekken vaak laagdrempelig zijn, toch zien we relatief weinig heterogeniteit in de gebruikers van deze labs. Door de samenwerking tussen makerlabs en jeugdwerkorganisaties in Europa exploreren we de impact van de makersbeweging op de versterking van jongeren. Niet alleen in functie van jobopportuniteiten, maar ook op vlak van burgerschap, sociale vaardigheden en zelfontplooiing. Makerspace 4 inclusion was zo'n project, waarbij het partnerschap zich toelegde op het drastisch verlagen van de drempel om te maken, voor iedereen.

Play it Loud! Tacklin gender imbalances in youth and music

Door: Guilia van Jeune Musical International

Becoming the first female drummer in your community, the first orchestra member with a wheelchair or the first member of your family to pursue a music education? That is breaking the norms. The Play it Loud! handbook aims to provide guidelines and principles on how to disrupt norms to promote gender equality and inclusion for those involved in youth, music and culture organisations and projects. The tool is the result of a KA2 Erasmus+ Youth project.

[in English]

13.45 - 14.00 uur: Coffee to go

14.00 - 15.45 uur: Workshops ronde 2

Bordspel The 4 headed monkeys

Door: Sven van Elegast vzw

In deze sessie ontdek je een bordspel dat samen met jongeren op zoek gaat naar wat waarden betekenen voor hen. Zo leren jongeren op een veilige manier waarden en normen kennen en begrijpen, zonder te veroordelen. Als deelnemer ga je op avontuur op een intrigerend eiland, ontmoet je verschillende avatars met andere waarden en zal je de geheimen van het eiland moeten blootleggen. En onthoud: de dingen zijn niet altijd wat ze lijken …

A-Z Inclusion -  SALTO                 

Door: Marjolein van JINT                  

Werk je met jongeren die zich in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden? Of wil je hen graag betrekken? Wil je er voor zorgen dat ze met zo weinig mogelijk drempels kunnen deelnemen aan internationale projecten? Met de tool 'Inclusion A-Z', ontworpen voor Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps, willen we je op weg helpen om je internationale activiteit op een zo inclusief mogelijke manier uit te voeren.

Lobbyen voor jeugdwerk maakt een verschil         

Door: Inez van JINT & Geert Boutsen

Overtuigd (of net niet) dat lobbyen ook voor jeugdwerkers een competentie is om in de vingers te krijgen? Dat lobbyen geen spel is in de achterkamertjes van de macht, maar een mindset om elke dag in je job mee te nemen? Kom dan naar onze crash course lobbyen voor jeugdwerk en leer in een notendop hoe je gericht het jeugd(werk)beleid kan beïnvloeden, positioneren en mee vorm kan geven! We geven je de essentials mee uit ‘Lobbying for Youth Work’, een tweejarige Europese vormingscursus die JINT in 2022-23, samen met onze collega’s in Kroatië, Duitsland en Letland, voor jeugdambtenaren en lokale jeugdwerkers organiseerde.

Circus Clinic

Door: Toon en Rika van Cirkus in beweging

Cirkus in Beweging maakte met ‘Circus Clinic’ een handboek dat toont hoe je circuspraktijken inzet om mentaal welzijn bespreekbaar te maken bij jongeren. Het onderzoekt een aantal manieren waarin circus kan helpen om therapeutische processen met kinderen en jongvolwassenen te ondersteunen. Ontdek in deze sessie hoe je ermee aan de slag gaat.

15.45 - 16.00 uur: Coffee to go

16.00 - 16.15 uur: Talks ronde 3

(Kleinschalige) Partnerschappen

Door: Mauro van JINT

Zet samen met organisaties uit een of meerdere landen een langdurige internationale samenwerking op met impact op het jeugd- en jongerenwerk. Verleg je grenzen, versterk je internationale werkcapaciteit, creëer samen  impact en verspreid je resultaten. Je kan zowel klein beginnen om je eerste Europese stappen te zetten, als grotere Europese ambities trachten waar te maken.

Inclusiemeter

Door: Pieter-Jan van JINT & SALTO Inclusion & Diversity

Wil jij een inclusief event organiseren? Een event waar iedereen zich welkom voelt? Welkom om mee te doen en om mee te denken? Dan kan de inclusiemeter van JINT je zeker helpen. Je krijgt zicht op allerlei drempels, en we inspireren je om die ook aan te pakken.

 

Mobiliteit van Jeugdwerkers

Door: Angela van JINT

Wil je als jeugdwerker je grenzen verleggen? Je kunt een studiedag, seminarie, vorming of workshop organiseren in het buitenland. Wil je gloednieuwe vaardigheden inzetten in je eigen werking of andere organisaties leren kennen? Dan zijn de subsidiemogelijkheden van de Mobiliteit van Jeugdwerkers misschien net de steun die je nodig hebt om te groeien. 

Non-formele, educatieve tool voor interculturele dialoog

Door: Zohir van Kaios

Hoe kunnen we het bewustzijn van jongeren de interculturele dialoog vergroten, terwijl we een creatieve en educatieve tool uit het non-formeel onderwijs gebruiken? Hoe kunnen we ons bewust worden van onze vooroordelen en stereotypen? Wat zijn de waarden waarin we zijn opgegroeid en waarover we nooit kunnen onderhandelen? Kom het ontdekken met deze tool, een video gemaakt tijdens een Europese uitwisseling in Marokko in 2022, door en voor jongeren. 

[In English]

Vanaf 16.00 uur: Receptie & markt

We vinden het bij JINT belangrijk dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan onze activiteiten. Zit je met vragen of zorgen rond deze vorming, bv. over reizen, taal of toegankelijkheid? Via het inschrijvingsformulier kan je ze doorgeven of yannick.deschaepmeester [at] jint.be (contacteer ons rechtstreeks)

Vragen?