ID Talks: Let's Talk About (Anti)Racism

Doorlopend inschrijven


Leer bij over (anti)racisme! Deze serie van 5 verschillende online workshops brengt je inspirerende gastsprekers, discussies in kleine groepen en Q&A-sessies. Zo kan jij projecten opzetten die nog inclusiever en diverser zijn.

Onderzoek vertelt ons dat racisme heel negatieve gevolgen heeft voor zowel individuen, gezinnen, gemeenschappen als hele samenlevingen. Ook op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid of huisvesting heeft racisme een grote impact. Waarom is de strijd voor rassengelijkheid dan nog niet voorbij? En waarom lijkt die nu pas op veel plaatsen te beginnen door grote bewegingen als Black Lives Matter? Wat is (anti)racisme en hoe kan JIJ het aanpakken? Dat is een belangrijke vraag die we met de ID Talks willen aanpakken.

ID Talks is een reeks van 5 online workshops over 5 belangrijke onderwerpen, om Inclusion & Diversity (ID) en kwaliteitsvol jeugdwerk te promoten. Zo kan jij als jeugdwerker, professional en/of vrijwilliger van over de hele wereld inzichten, best practices en inspirerende verhalen over inclusie en diversiteit horen en delen.

De workshops zullen je meer vertellen over de uitdagingen van Inclusion & Diversity. Ons doel is om je te inspireren om vooruit te kijken en een beeld te krijgen van hoe de toekomst van jeugdwerk en Inclusion & Diversity eruit zou kunnen zien.

Elke workshop begint met de input van een gastspreker. Daarna kan je deelnemen aan de discussie, vragen stellen en je eigen ervaringen delen.

Data & thema's

Telkens op woensdag om 13:00 uur, van 7 september tot en met 2 november. 

 • 7 september > ID Talks Everyday Racism: Voor veel jongeren is de confrontatie met racisme een dagelijkse strijd die hun (mentaal) welzijn beïnvloedt. Ontdek samen met ons hoe racisme gezondheid, huisvesting, onderwijs... en andere minder voor de hand liggende aspecten van het dagelijks leven beïnvloedt. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen en waarom kan jeugdwerk het antwoord zijn?
  Gastspreker: Mohammad Omar (Sundsvall & Vision24, Zweden)
 • 21 september > ID Talks Combating Racism: Er bestaan verschillende EU-beleidsmaatregelen en nationale instrumenten om racisme te bestrijden. Maar ken jij ze? Ontdek hoe deze tools tegen racisme jouw werk kunnen helpen.
  Gastspreker: Cătălina Olteanu (Romanian National Council for Combating Discrimination)
 • 5 oktober > ID Talks Invisible Racism:  Racisme is vaak verborgen achter gesloten deuren. Haatzaaiende taal, fake news en een gebrek aan kritisch denken dragen bij tot nieuwe vormen van racisme. Hoe kan jeugdwerk dit onzichtbare racisme aanpakken?
  Gastspreker: Balint Jósa (United against racism)
   
 • 19 oktober > ID Talk Intersectionality & Racism: Wat als je niet alleen een etnische minderheid bent, maar ook een handicap, een andere godsdienst of seksuele geaardheid hebt? Meervoudige discriminatie maakt het nog moeilijker om voor je rechten op te komen. We zoomen in op de raakvlakken tussen handicap en ras, en waar je steun en inspiratie kan vinden voor activisme. De lezing zal vertolkt worden door internationale gebarentolken!
  Gastspreker: Lydia Gratis (Saved by the sign & EU Youth Deaf Association, Ierland)
   
 • 2 november > ID Practising Anti-Racism: Ontdek hoe EU-jeugdprogramma's antiracistisch jeugdwerk ondersteunen. We geven je tips & tricks die je kan gebruiken in je jeugdwerkorganisatie, zowel lokaal als internationaal.
  Gastspreker: Miriam Petra Ómarsdóttir Awad (Erasmus+: Youth in action National Agency, IJsland) 

Je kan je voor elke workshop afzonderlijk inschrijven, telkens tot de dag ervoor.

Interessant voor:

 • Jeugdwerkers, jeugdleiders, professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij inclusie en diversiteit in de EU-jeugdprogramma's
 • Iedereen die geïnteresseerd is in jeugdwerk en inclusie & diversiteit

Contact: