ID Talks: Mentaal welzijn

Doorlopend inschrijven


Duik in het thema van mentaal welzijn. Deze serie van 5 verschillende online workshops brengt je inspirerende gastsprekers, discussies in kleine groepen en Q&A-sessies. Zo kan jij projecten opzetten die nog inclusiever zijn.

Mentale gezondheid en welzijn van jongeren staan centraal in de Europese jeugddoelstellingen en de EU-strategie voor jongeren 2019-2027. Die is gericht op een beter mentaal welzijn en stigmatisering hierrond te stoppen, waardoor de sociale inclusie van alle jongeren verbetert. Toch zijn steeds meer jongeren in heel Europa bezorgd over problemen als stress, angst of depressie. Jongeren wijzen op de immense maatschappelijke druk waarmee zij te maken hebben en willen betere voorzieningen voor jongeren. 

ID Talks is een reeks van 5 online workshops over 5 belangrijke onderwerpen, om Inclusion & Diversity (ID) en kwaliteitsvol jeugdwerk te promoten, met deze keer mentaal welzijn als specifiek thema Zo kan jij als jeugdwerker, professional en/of vrijwilliger van over de hele wereld inzichten, best practices en inspirerende verhalen over inclusie en diversiteit horen en delen.

Elke workshop begint met de input van een gastspreker. Daarna kan je deelnemen aan de discussie, vragen stellen en je eigen ervaringen delen.

Wat & wanneer?

De ID talks gaan telkens online door op woensdag om 13:00 uur, om de twee weken van 15 februari tot en met 12 april. 

  • 15 februari > Mental Health Explained 

    In de media hoor je steeds vaker over mentaal welzijn. Maar waar gaat dat precies over? Hoe gaat het tegenwoordig met jongeren op het gebied van geestelijke gezondheid en welzijn? Wat moeten we weten, waar kunnen we op letten en waar moeten we op voorbereid zijn? In deze sessie krijg je een gemeenschappelijk kader om naar mentaal welzijn te kijken. 

    Gastspreker: Maria Agorastou uit Griekenland
  • 1 maart > Climate-Change Anxiety

     Als klimaatverandering en milieu ervoor zorgen dat jongeren de straat opgaan, hebben deze mondiale uitdagingen dan ook een invloed op hun mentale gezondheid en welzijn? Welke aanpak helpt om hun zorgen over klimaatverandering aan te pakken? Kom en ontdek welke rol jeugdwerk kan spelen bij het aanpakken van klimaatveranderingsangst.

    Gastspreker: Anna Pribil uit Oostenrijk
  • 15 maart > Social-Media Addiction  

    Je kent vast wel (jonge) mensen die constant aan hun telefoon gekluisterd zitten. Misschien jij ook? We zoomen in op sociale media verslaving. Hoe kun je het herkennen bij jezelf en bij anderen? En hoe beïnvloedt het mentaal welzijn van jongeren? Ontdek welke praktische hulpmiddelen en ondersteuning jeugdwerk kan bieden. 

    Gastspreker: Katja Mankinen van de Sosped Fondation uit Finland
     
  • 29 maart > Supporting Young People’s Wellbeing 

    Je hebt waarschijnlijk (hopelijk) het gevoel dat jeugdwerk de mentale gezondheid en het welzijn van jongeren ondersteunt. Maar wat zijn de noden van jongeren, en hoe kun je die noden beter identificeren en ondersteunen? Wat voor (extra) ondersteuning hebben kansarme jongeren nodig voor hun geestelijke gezondheid? Krijg inzicht in coping- en veerkrachtstrategieën en leer hoe je in (internationale) projecten verbondenheid en veilige ruimtes kan creëren. 

    Gastspreker: Ana Perović uit Servië
     
  • 12 april > Youth-Workers Wellbeing: Om voor een ander te zorgen, moet je ook voor jezelf zorgen. Maar hoe zorg doe je dat? Wat zijn de belangrijkste welzijnsproblemen die jeugdwerkers ervaren? Hoe voorkom en overwin je (emotionele) uitputting en burn-out? Leer de competenties kennen die je nodig hebt om voor je eigen mentale gezondheid te zorgen, zodat je kan blijven zorgen voor de noden van jongeren. 

    Gastspreker: Natalja Gudakovska uit Letland

Je kan je voor elke workshop afzonderlijk inschrijven, telkens tot net voor de sessie.

Voor wie?

  • Jeugdwerkers, 
  • Jeugdleiders,
  • Professionals,
  • Vrijwilligers,

...die betrokken zijn bij mentaal welzijn in de EU-jeugdprogramma's.
Bovendien is iedereen welkom met een interesse in jeugdwerk en mentaal welzijn.

Vragen?

Yannick De Schaepmeester