Vlaams vormingstraject ‘Lobbyen voor jeugdwerk/-beleid’

Deadline: 25-08-2022


"Hoe sterker de mensen, hoe sterker het lokale jeugdbeleid."

- Geert Boutsen, nationaal coach Lobbying for Youth Work - 

Waarom een lobbytraject iets voor jou is?

Van manager tot beleidswerker. Van jeugdwerker tot netwerker. De jeugdambtenaar neemt alsmaar meer rollen op. En dat is nodig, want het lokale jeugdbeleid gaat breed en kent veel gezichten. Het alledaagse werk van de jeugdambtenaar is daardoor doordrongen van politieke issues en beleidswerk. Maar hoe krijg je meer impact op de uitkomst?

Lobbyen is een essentiële competentie van de jeugdambtenaar van vandaag. Het is geen ‘spel’ dat enkel in politieke achterkamers gespeeld wordt. Maar een onmisbare vaardigheid om jou als jeugdambtenaar te versterken. Zo kan jij als jeugdexpert succesvol de belangen van kinderen en jongeren in jouw stad of gemeente verdedigen.

Wil jij je competenties dus versterken om te strijden voor beter en breder lokaal jeugdbeleid? Wil je meer vat krijgen op beslissingen? Dan is een lobbytraject iets voor jou!

Vlaams vormingstraject ‘Lobbyen voor jeugdwerk/-beleid’

"Voor het eerst in mijn carrière had ik een echt plan."

- Evy Huybrechts - (Jeugddienst Keerbergen en deelnemer aan Lobbying for Youth Work ’19-‘20)

‘Lobbyen voor Jeugdwerk/-beleid’ is een unieke samenwerking tussen JINT en Bataljong met de steun van Erasmus+ Jeugd.

De betrokken experten zijn Vlaams en de uitwisseling vindt plaats tussen Vlaamse jeugdexperts. Het wordt een boeiende en leerrijke ervaring!

Wat mag je verwachten?

De vorming biedt een rijke modulaire leerervaring aan van ongeveer anderhalf jaar. Samen met collega’s start je je traject vanuit een ‘big ask’, een persoonlijk actieplan dat de kern is van je lobbytraject. Dit kan een concrete lokale nood zijn, een project of ambitie die je wil realiseren…

Het volledige leerproces is opgebouwd rond volgende pijlers:

 • In kaart brengen en analyseren van je lokale beleidsveld
 • Leren doelen stellen
 • Analyseren en ontwikkelen van je lokale netwerk
 • Actieplannen opmaken
 • Politieke communicatie

Traject

Het traject bestaat uit verschillende onderdelen.

 • Drie modules
  • Module 1: in Gent op 26-27 september 2022
  • Module 2: in Antwerpen op dinsdag 22 november 2022
  • Module 3: nog te bepalen
 • Elke deelnemer ontvangt ook persoonlijke - en groepscoaching van coaches Geert Boutsen van de UCLL-opleiding Sociaal Werk en Jimmy Wertelaers van Bataljong.

Alles gebeurt in overeenstemming met de dan geldende coronamaatregelen.

Profiel van de deelnemers?

We zoeken naar deelnemers die:

 • jeugdambtenaar of jeugdwerker zijn en die een concrete langetermijnambitie hebben om hun lokale context te veranderen. Deze jeugdexperten begrijpen de structuren, waarden en uitdagingen van het lokale jeugdbeleid
 • toegewijd en sterk gemotiveerd zijn om actief en ten volle deel te nemen aan de verschillende onderdelen van de training (modules, webinars, coaching) om hun persoonlijke en professionele vaardigheden te ontwikkelen
 • kunnen bevestigen dat ze in de mogelijkheid zijn om aan hun ‘big ask’ te werken en daarvoor intern steun krijgen

Het Vlaamse ‘Lobbyen voor jeugdwerk/-beleid’ staat open voor maximum 12 deelnemers. Het Vlaamse traject kan enkel doorgaan als er voldoende deelnemers zijn voor het internationale traject.

Prijs

Dit trainingsprogramma’s wordt ondersteund door Erasmus+ Jeugd. Per module betaal je 50 euro, dus in totaal voor het hele traject is dat 150 euro. De webinars en coachings zijn inbegrepen.

Belangrijk:

Indien je geselecteerd wordt voor deze vorming is dit steeds onder voorbehoud. Afhankelijk van de evolutie van de coronapandemie kan deze vorming mogelijk geannuleerd, uitgesteld of vervangen worden door een online variant.

Meer info en inschrijven?

Meer info over het Vlaamse lobbytraject kan je hier vinden en schrijf je hier in tot en met 31 maart 2022.

Kom je graag wat meet te weten over Lobbying for Youth Work? Lees dan hier het interview met Geert Boutsen (in het Engels).

Heb je verder nog vragen? Neem dan contact op met Inez van JINT via inez.adriaensen [at] jint.be of met Jimmy Wertelaers van Bataljong via jimmy.wertelaers [at] bataljong.be.