04/06/2021

European Youth Week 2021


European Youth Week in Europa

EYW TW

Van 24 tot en met 30 vond de European Youth Week plaats. Dit tweejaarlijks evenement brengt normaal gezien jongeren samen over heel Europa om belangrijke onderwerpen te bespreken en succesverhalen te vieren. Omwille van de huidige situatie ging de editie van 2021 voornamelijk online door. Het thema 'Our future in our hands' draaide vooral om participatie bij jongeren en de kansen die de nieuwe Europese programma's Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps kunnen bieden. 

online debat EYW

Op 26 mei kon je het online debat volgen met onder andere Europees Commissaris voor Jeugd en Onderwijs Mariya Gabriel. Je kan de video herbekijken op Facebook

In het kader van de Youth Week konden jongeren ook een vraag stellen aan de Commissaris zelf over participatie, de nieuwe Europese programma's voor jeugd, digitalisering en duurzaamheid. Uit de verschillende ingestuurde videos wordt een selectie gemaakt van vragen waarop de Commissaris zal antwoorden, en die verschijnen nadien op de socialemediakanalen van European Youth: Facebook, Twitter and Instagram.

European Youth Week in Vlaanderen

Ook hier in Vlaanderen stond er heel wat op het programma! Aangezien de European Youth Week vooral op jongeren gericht is vonden de meeste activiteiten plaats via ons jongerenmerk Go Strange. Je vindt een overzicht van wat daar allemaal gebeurde op de Go Strange-website

Instagram Live

Tijdens de Youth Week kon je via Instagram live ontdekken hoe je als jongere zelf een lokaal solidariteitsproject opzet met subsidies van het European Solidarity Corps! We gingen in gesprek met Marte van improvisatietheater Terboenk! in Leuven. Bekijk de video op de Instagram van Go Strange. 

Maar ook bij JINT zaten we niet stil! Tijdens de European Youth Week:

Behind the scenes

Tijdens de Youth Week gaven we jullie op onze Facebook-stories en Twitter-fleet ook een blik achter de schermen van onze werking! 

  • Waarom en hoe willen jongeren in Vlaanderen naar het buitenland? JINT springt mee op de kar van de WADDIST app om het uit te vlooien. 
  • "Om het groepsgevoel in een online activiteit te vergroten splitsen we de groep vaker op in kleinere breakout rooms." Quote van Quality Ambassador Sandra Vandekraak
  • Hier wordt naarstig aan onze Inclusie- en Diversiteitsstrategie 2021-2027 gewerkt! 
  • Wij broeden op plannen om jongeren toe te leiden naar de nieuwe participatieprojecten!
  • Ook het Europe Goes Local-netwerk zat niet stil en publiceerde onlangs een artikel over de samenwerking tussen Europe Goes Local en het Nationaal Agentschap van Kroatië. 

Dankzij het What's Up-project konden Europese vrijwilligers in België, die door corona nog niet veel andere vrijwilligers konden ontmoeten, dat op een veilige manier nu wel doen. Ze verkenden samen Antwerpen, Leuven, Brussel en Gent.

Naar jaarlijkse gewoonte vinden in mei de JINT-teamdagen plaats. Spijtig genoeg bleef het stilletjes in onze JINT-gebouwen en maakten we het zo gezellig mogelijk op Zoom... 

… maar gelukkig konden we ook even in kleine groepjes samenkomen en bijbabbelen in Aalst, Mechelen, Kortrijk en Lier!