04/10/2022

Meer dan 800 vrijwilligers ontdekten andere gemeenschappen over de taalgrens dankzij Bel'J

Bel’J ondersteunt vrijwilligers en organisaties die uitwisselingen organiseren over de Belgische taalgrenzen heen. In aanwezigheid van de ministers van Jeugd van de drie Gemeenschappen stelde Bel’J op 30 september een nieuw jasje, inclusief nieuwe website voor. Zo kan Bel’J het netwerk en de uitwisselingen nog beter ondersteunen.


Wat is Bel’J?

Een sportieve ontmoeting organiseren in het Frans, een Duitstalig festival op poten zetten, Franstalige hulp bieden in een Vlaamse jeugdorganisatie … Misschien niet de vakantie waar je meteen aan denkt. Toch zijn er meer dan 800 vrijwilligers die de afgelopen jaren zo een nieuwe taal leerden en banden smeedden. Bel’J ondersteunt vrijwilligers en organisaties die uitwisselingen organiseren over de Belgische taalgrenzen heen. Het programma is een initiatief van de ministers van Jeugd van de drie Gemeenschappen, sinds 2009 uitgevoerd door de Agentschappen JINT vzw, le BIJ en Jugendbüro. En nu, 13 jaar later, doet Bel’J dat in een nieuw jasje, compleet met nieuw logo en een nieuwe website. Op de Bel’J-dag op 30 september reageerden de drie ministers van Jeugd, Valérie Glatigny, Isabelle Weykmans en Benjamin Dalle, alvast enthousiast op de nieuwe look.

“Het gevoel zowel thuis als elders te zijn”

De getuigenissen van de jongeren die een Bel’J-ervaring meemaakten, blinken van het enthousiasme. Léa, een 19-jarige vrijwilligster, vertelt: "Ik ontdekte jonge mensen die Belgisch zijn zoals ik, maar heel andere gewoonten en andere wereld hebben en ik werd erdoor verrijkt!” Ook Karl (21) is heel positief: "Ik hield ervan andere mentaliteiten, andere muziek en andere gastronomische specialiteiten te ontdekken. Ik had de indruk tegelijkertijd thuis en elders te zijn. Dit is echt belangrijk voor de eenheid van ons land.” 

Sterk netwerk van jongeren én jeugdwerkers

Bel’J ondersteunt in de eerste plaats uitwisseling van jongeren, om hun cultuur, hun gewoontes en hun taal te ontdekken. De ervaring als vrijwilliger verhoogt hun zelfvertrouwen en autonomie als jongere in de samenleving. Daarnaast is Bel’J ook een sterk netwerk van jeugdwerkers, die good practices uitwisselen en hetzelfde doel voor ogen hebben: jongeren ondersteunen om actief deel te nemen aan de samenleving.

Meer weten? Ga naar de website van Bel'J.

Foto's: Habbekrats en Pieter Doms