De muren doorbreken

Erasmus+Jeugd groepsuitwisseling

Je kunt niemands mening beoordelen aan de hand van zijn of haar religie of afkomst.

Bint, de meisjeswerking van Chirojeugd Vlaanderen

Tien Belgische, één Franse en twaalf Marokkaanse deelnemers. Met deze enthousiastelingen startte het culturele uitwisselingsproject in het mooie Essaouira in Marokko. Gedurende zes dagen wisselden ze in verschillende workshops en ateliers opinies en gedachten met elkaar uit. En geloof het of niet: het klikte vanaf dag één.

Bint, de meisjeswerking van Chirojeugd Vlaanderen, was een project dat zich richtte op meisjes uit Brussel tussen 15 en 19 jaar. Zij deden een oproep deed naar enthousiaste Chiroleidsters die een weekje mee wilden gaan naar Marokko. Het was de begeleiding van Bint die de uitwisseling op poten zette, en uit alle geïnteresseerden kozen ze vier mededeelnemers. Zo vertrokken Clara, Helena, Sien en Amina met zes Bint-meisjes mee naar Marokko.

Met deelnemers uit tien verschillende vrijwilligersorganisaties brachten ze een interessante week door in het kuststadje Essaouira. De sfeer zat goed en de ambiance was aanwezig. Er stonden allerlei interessante zaken op de planning en de dagen waren goed gevuld. Grote thema's die dagelijks terugkwamen in de discussies waren wereldburgerschap, vrouwen in de wereld, de vluchtelingencrisis, radicalisering en religie. En hoewel de meningen over die zaken vaak verdeeld waren, bleef het onderlinge respect toch heersen. België en Marokko gingen hand in hand, zoals het hoort.

Het project bracht een verrijking voor beide partijen. De Belgische deelnemers leerden de Arabische cultuur een beetje beter kennen en vice versa. Tussen de ateliers en workshops door was er ruimte voor gezellige babbels, toffe uitjes in de stad en korte spelletjes. Iedere middag en avond aten ze samen uit één grote schaal (want zo gaat dat in Marokko).

Je kunt niemands mening beoordelen aan de hand van zijn of haar religie of afkomst.
Clara van Bint

De grote conclusie van deze uitwisseling? Je kunt niemands mening beoordelen aan de hand van zijn of haar religie of afkomst. Ook binnen de groep Belgen en de Marokkanen heersten grote meningsverschillen. Je kunt dus niet veralgemenen tot 'een Marokkaan denkt zo' of 'een Europeaan zegt dat'. Iedere mens is uniek en denkt dus ook op een andere manier.

De nieuwe vriendschappen, de schitterend georganiseerde ateliers en activiteiten, de nieuwe spelletjes waarmee we kennismaakten en de gezellige uitstappen die we deden, vormden de basis van deze unieke uitwisseling tussen België en Marokko. Ik vond het leuk om de Belgische levensstijl en de Vlaamse tradities te ontdekken. Ik heb veel geleerd tijdens dat ene weekje. Shokran les Belges!
Abdelmoula van Association Isaaf (Marokko)
De uitwisseling was voor mij een echte verruiming voor mijn Chiro carrière. Zien en horen hoe kinderen in andere landen geëntertaind worden, vond ik echt geweldig! Ik ben zeker dat ik tijdens de reis vrienden voor het leven heb gemaakt, zowel Marokkaanse als Vlaamse. Hopelijk kunnen we onze Marokkaanse vrienden ook eens bij ons ontvangen!
Clara (België)

Bron: Dubbelpunt

Lees verder

  • Wil jij ook een groep van over de grens ontmoeten? Trek er zelf op uit of ontvang een buitenlandse groep – neem deel aan een groepsuitwisseling met Erasmus+Jeugd.
  • Of blijf binnen de landsgrenzen en ontmoet groepen uit de Duitstalige of Franstalige gemeenschappen met Bel’J
  • Klinkt dit wel interessant maar weet je niet hoe je aan de organisatie van een groepsuitwisseling moet beginnen? Kijk dan eens naar de vormingen op onze kalender. Geregeld zit er eentje tussen voor mensen die de subsidieprogramma’s nog niet kennen.