Ga internationaal met je organisatie

Internationale vorming

Deze internationale vorming heeft echt iets in gang gezet en ik ben heel enthousiast als ik eraan terug denk.

Cleo en Helena van D'Broej Centrum West

Cleo en Helena vertellen over hun internationale kriebels

Cleo en Helena zijn twee enthousiaste kinder- en jeugdwerkers bij Centrum West D’Broej. Ze hebben allebei al heel wat buitenlandervaringen achter de rug. Dankzij deelnames aan verschillende internationale vormingen en mobiliteiten van jeugdwerkers trekken ze verder mee aan de internationale kar in hun organisatie.


D'BROEJ vzw staat voor De Brusselse Organisatie voor de Emancipatie van Jongeren. D’BROEJ wil via het ontwikkelen van initiatieven in de vrije tijd bijdragen tot de emancipatie van kinderen en jongeren in een aantal van de meer achtergestelde buurten in Brussel. Vertrekkende vanuit hun leefwereld, de Brusselse wijken, bieden ze een positieve belevingsruimte waarin jongeren hun talenten en competenties verder kunnen ontplooien.
 

Door Helena krijgen de jongeren van D’Broej onvergetelijke ervaringen

Helena is 23 en werkt bij D’Broej, waar ze elke maandag, woensdag en zaterdag verantwoordelijk is voor de meisjeswerking van 12 tot 16 jaar. Haar eerste uitwisseling is haar altijd bijgebleven.

Ze ging zelf als tiener met de Chiro naar Marokko, leerde daar lokale mensen kennen en stak heel wat op rond het thema mensenrechten. Met een blijvende impact. “Ik kwam terug van Marokko en ik dacht echt dat ik de wereld kon veranderen.” Uiteindelijk weet ze dat de wereld veranderen meer vraagt, maar blijft overtuigd dat ze haar jongeren die verruimende blik wil meegeven.

In 2018 nam ze in Noorwegen, samen met één van haar jongeren, deel aan de Eye Opener. Dit is een internationale vorming die je letterlijk de ogen opent voor de mogelijkheden van een groepsuitwisseling. De Eye Opener zet volop in op actieve participatie van jongeren, het duo jeugdwerker-jongere is dan ook heel belangrijk om jongeren vanaf het begin mee als volwaardige partner in het uitwisselingsproject te betrekken. 

“Daarom zorg ik ervoor dat ik kan brainstormen met iedereen hier over wat we willen gaan doen en daarna ga ik pas aan de slag met de groepsuitwisseling. Deze internationale vorming heeft echt iets in gang gezet en ik ben heel enthousiast als ik eraan terug denk.”

Het is belangrijk om te luisteren naar wat de jongeren zelf willen. Je moet durven denken ‘laat de jongeren maar doen’.
Helena van Centrum West D'Broej

Eveneens ontmoet je op zo’n vorming heel wat interessante collega-jeugdwerkers. De ontmoeting met een andere Sloveense jeugdwerker bleef Helena het meeste bij. “Ik heb heel lang gepraat met hem en hij kon tips geven over mijn job, want uiteindelijk doet hij in Slovenië net hetzelfde. Zijn advies gaf me vertrouwen en maakte me achteraf heel ontspannen. Nu kan ik bepaalde dingen loslaten in mijn werk .”

Hoe sterk deze ervaringen ook de internationale kriebels opwekken, toch heeft Helena ook wat bedenkingen. Het blijft een uitdaging om de internationale goesting vast te houden na zo’n vorming. “Je komt heel gemotiveerd terug maar dan kom je weer in je dagelijkse sleur en voel je je soms gelimiteerd. Er komt ook extra papierwerk bij kijken en daar kijk ik tegenop.” Momenteel is ze nog volop bezig met de uitwerking van de groepsuitwisseling en kijkt ze ernaar uit om samen met de jongeren een groepsuitwisseling te organiseren. Ze is er zeker van dat het achteraf echt de moeite waard zal zijn. De jongeren krijgen de kans om in een andere leefomgeving nieuwe ervaringen te beleven en met andere jongeren samen te leven. “Het is een onvergetelijke ervaring en daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.”

Door Cleo waait er een frisse internationale wind in D’Broej

Cleo is 27 en werkt in D’Broej met kleuters van 5 tot 7 jaar en met kinderen van 7 tot 12 jaar. Zij nam  al meermaals deel aan een mobiliteit van jeugdwerkers. In Gran Canaria dacht ze samen met jeudgwerkers uit zo’n tien verschillende landen een week lang na hoe ze in hun organisaties sociaal circus als methodiek kunnen in zetten, in het bijzonder met jonge nieuwkomers en vluchtelingen.

Het is belangrijk dat je in de tijd dat je daar bent al concrete plannen maakt en ervoor zorgt dat je idee ver genoeg staat.
Helena van Centrum West D'Broej

Cleo vindt het heel belangrijk dat je jezelf als jeugdwerker verrijkt met internationale ervaringen. “Zo krijg je zelf het enthousiasme te pakken en kan je op een andere manier kijken naar je werk. Je kan vergelijken met andere landen en krijgt frisse ideeën voorgeschoteld. Maar er is ook heel wat tijd voor zelfreflectie, je kan nadenken over je werk en stelt dingen in vraag, waar in het dagelijkse leven geen tijd voor is.” Met nieuwe ideeën keerde ze terug naar Brussel. 

Net zoals Helena vindt Cleo dat internationale projecten in elkaar steken heel wat tijd in beslag neemt. Maar vast staat dat Cleo uitkijkt naar de frisse internationale wind die nog meer in D’Broej zal waaien. “Elke internationale ervaring blijft je altijd bij, vooral de ontmoetingen. Je bent allemaal van ergens anders, maar tegelijkertijd doe je hetzelfde.”

Lees verder

  • JINT vzw ondersteunt elke organisatie in zijn aanvraag door verschillende vormingen en schrijfsessies. Kijk zeker eens op onze kalender
  • Daarbuiten kan je ook op elk moment terecht bij het projectenteam van JINT