Off the grid - een week zonder sociale media in de natuur

Erasmus+ Jeugd groepsuitwisseling 

Voor één week leven zonder smartphone, ver weg van sociale media. Het doet deugd eerlijk gezegd.

Jecsan van Karavaan

In augustus 2018 doken 21 jongeren uit Vlaanderen, Finland en Italië de bossen van de Hoge Rielen in voor Off The Grid. Dit project werd georganiseerd door Karavaan uit België, Comune di Torino uit Italië en Nuorisokeskus Villa Elba uit Finland. 
Smartphones gingen de eerste avond achter slot en grendel. Geen socialemediaprikkels. Samenleven in het ‘hier en nu’ was de boodschap. Back to basics de natuur in, met veel ruimte voor reflectie over zichzelf, diversiteit en duurzaamheid. En elkaar te leren kennen door samen grenzen te verleggen in outdoor activiteiten, simulatiespelen en workshops. Om dan terug naar huis de online wereld in te springen met nieuwe inzichten over de waarde van onbereikbaar te mogen zijn.

 

Toen Jecsan Jimenez Leon over deze groepsuitwisseling van Karavaan hoorde, twijfelde hij geen moment. Eerder trok hij al op uitwisseling naar Finland en nam hij deel aan een uitwisseling over dans en theater in Destelheide in Dworp. Tegen een derde onvergetelijke ervaring zei hij volmondíg ja: "Ik ben iemand die heel van avontuur houdt. Als toekomstig Sociaal Werker hou ik van werken met groepen. Ik ben nieuwsgierig naar andere culturen. Dat komt allemaal samen in dit project. Ik ervaar hier wat ik op de schoolbanken leer."

Zichzelf uitdagen, samen grenzen verleggen op survival, leren van elkaar en plezier maken, maar ook jezelf beter leren kennen. Dat is voor Jecsan de kern van deze uitwisseling. En zo denken de 20 andere deelnemers er duidelijk ook over.  "Ik kende hier niemand toen ik hier zondag aankwam. Iedereen is tof met elkaar, de sfeer is heel leuk. Het is heel makkelijk om in deze groep te stappen.” 

We geven met alle deelnemers de week mee vorm. We hebben echt de vrijheid om samen dit project te maken.
Jecsan van Karavaan

Jecsan heeft Colombiaanse roots en woont intussen 18 jaar in België. Dit project bracht hem voor het eerst naar De Hoge Rielen: "Het is zo mooi hier in de natuur. We leven buiten. Ik heb leren sjorren, ik had dat nog nooit gedaan. Voor mij persoonlijk had het nog meer survival mogen zijn, maar ik begrijp dat dat niet voor iedereen in de groep zou lukken." Hij vertelt enthousiast over het touwenparcours dat voor hem nog lastiger had mogen zijn en hoe hij anderen motiveerde om hun angst te overwinnen.

Over zijn mooiste moment moet hij niet lang nadenken.

“Ik ga die mensen misschien nooit meer terugzien en toch bouwen we hier samen herinneringen op die we binnen 50 jaar nog zullen koesteren."

Met zoveel verschillende jongeren uit andere landen samen zijn en met elkaar kunnen omgaan, dat vind ik heel bijzonder.
Jecsan van Karavaan

Voor één week leven zonder smartphone, ver weg van sociale media. "Het doet deugd eerlijk gezegd. We zijn allemaal zonder het te weten verslaafd aan onze GSM en sociale media. Het is niet moeilijk zonder GSM. Ik wil gewoon hier zijn, in de natuur met de groep."

Eindigen doet hij graag met Erasmus+ Jeugd in de bloemetjes te zetten. "Ik vind het een  prachtig programma, ik kan niet begrijpen dat niet meer jongeren zo’n uitwisseling doen. Dat Europa dit financiert, is echt een heel grote kans. Ik heb het financieel niet breed en kan dit toch meemaken. Ik voel me bevoorrecht en dankbaar dat ik dit kan doen."

Krijg je er maar niet genoeg van?

Duik onder in nog meer ervaringen op de blog van deelneemster Marie. 

Lees verder

  • Ga ook met jouw groep op groepsuitwisseling dankzij Erasmus+Jeugd
  • Of blijf binnen de landsgrenzen en doe een groepsuitwisseling via Bel’J