Local initiatives, Global Impact - internationaal forum met échte bottom-up democratie

Jeugddialoog via Erasmus+Jeugd

Met 20 jongeren hebben wij een internationale conferentie georganiseerd.

Europees Jeugdparlement België

In de zomer van 2018 zette een team van twintig jongeren (waaronder Sam, Eline en Anja) samen met het Europees Jeugdparlement België hun schouders onder de conferentie “Local Initiatives, Global Impact” in Mechelen. Via JINT en het Erasmus+:Youth in Action-programma konden ze rekenen op subsidies onder de actie Jeugddialoog.  Duik mee in dit inspirerende verhaal!

Van lokaal naar globaal

“Je begint eigenlijk met niets meer dan een idee en nul euro”, vertelt Sam. “Je brainstormt, maakt een plan, volgt dat op, bekijkt of het financieel haalbaar is en vraagt subsidies aan.” En anderhalf jaar later was het dan zover: van 8 tot 15 september 2018 ging het Derde Internationaal Forum door in Mechelen.

Je begint met een idee en 0 euro en anderhalf jaar later is het zover.
Sam

Ruim 160 jongeren uit meer dan 25 verschillende landen kwamen samen in de stad der Maneblussers onder het motto “Local Initiatives, Global Impact”. Lokaal beginnen om een grootschalig effect te bereiken dus. In het goedgevulde programma van de conferentie waren een ontvangst in het stadhuis, debatten op de nieuwe Thomas More campus en de plenaire zitting in Lamot slechts enkele van de hoogtepunten.

Doorheen de week sneden de jonge Europeanen uiteenlopende onderwerpen aan zoals duurzaam toerisme, social media en fietsinfrastructuur. Eline: “Het forum behandelde negen brede thema’s – van economisch tot sociaal – en dit gestructureerd volgens de 9 beleidsdomeinen van de Europese Commissie. Op de laatste dag kwamen de afgevaardigden van de werkgroepen bijeen om de uitkomst van hun harde werk te presenteren: de commissieresoluties. Deze jongerenafgevaardigden bespraken, debatteerden en stemden over elk van de resoluties.”

Duurzaamheid in woord en daad

De focus lag op het lokale niveau en betrokkenheid van steden en hun inwoners. Anja: “We vonden het belangrijk om ook in de organisatie van het evenement in te zetten op lokaal en duurzaam. Zo was het eten van lokale Mechelse handelaars. We hebben zo weinig mogelijk geprint, de helft van de maaltijden was vegetarisch, we werkten met herbruikbare materialen, jongeren kregen extra reiskostvergoeding als ze niet met het vliegtuig kwamen, enzovoort.”

We vonden het belangrijk om ook in de organisatie van het evenement in te zetten op lokaal en duurzaam.
Anja

Met het evenement “Mechelen x Europe” tijdens het internationale forum probeerden ze het lokale nog verder door te trekken en Mechelaars uit te nodigen op een dag vol workshops en debatten om de impact van burgers op het lokale en Europese beleid te bekijken. Eline: “Uiteindelijk bleek dit moeilijker dan verwacht. Er waren maar twee locals die hebben deelgenomen aan de workshops en debatten. Maar die jongeren hebben we dan ook wel echt warm kunnen maken voor het Europees Jeugdparlement. Daarnaast is het mediateam ook de Mechelse straten opgetrokken om vragen te stellen over onze onderwerpen aan de hand van enquêtes en interviews.”

Kippenvelmomenten

Eline herinnert zich vooral de aankomst. Eline: “Het was zo spannend om iedereen te zien binnen druppelen in de jeugdherberg en om te beseffen van wow dit is mijn stad en meer dan honderd jongeren uit verschillende landen komen speciaal naar hier voor iets dat wij organiseren.”

Voor Sam was het paneldebat ’s avonds, met panel bestaande uit jongeren, vrijwilligers en politici en met honderden jongeren in het publiek, een moment om nooit te vergeten. Ook beleidsmakers zoals Luc Van Den Brande (voormalig Europees Parlementslid uit Mechelen en Speciaal Adviseur aan President Juncker) en Karel Geys (Gemeenteraadslid in Mechelen) zaten aan tafel. Sam: “Normaal is het moeilijk om iedereen na een lange dag mee te krijgen voor een paneldebat van anderhalf uur. Maar hier niet. Door een online tool kon het publiek deelnemen door woorden en vragen in te sturen. Het mooie was dat het panel in gesprek ging met de deelnemers in plaats van met elkaar. Ik kreeg kippenvel en ik wou niet dat het stopte. De deelnemers ook niet, want het was zelfs moeilijk om het na 1,5 uur af te ronden. Achteraf kregen we veel positieve reacties. Dit was voor mij een voorbeeld van echte bottom-up democratie.”

Anja denkt met weemoed terug aan de laatste dag: “Er was een gala-avond met een walking dinner en een feestje. De deelnemers kwamen naar mij om te vertellen: ‘Bedankt voor deze week. Je hebt mij meer ervaring gegeven en ik ben gegroeid.’ Ik wist niet zo goed wat ik daarop moest zeggen, maar het was een emotioneel moment om te beseffen dat je impact hebt op de groei van iemand anders.”

De juiste mensen op het juiste moment

Anja blikt tevreden terug op de hele ervaring: “Ik ben vooral blij dat we zo’n klein land kwalitatief op de kaart hebben kunnen zetten. Met een team van 20 jongeren hebben wij een gigantische internationale conferentie georganiseerd. De leden van het team hebben veel passies ontdekt, we hebben samen nagedacht en door al die ideeën samen te brengen hebben we een mooi internationaal project verwezenlijkt.” 
Sam: “Iedereen van het organiserend team was écht betrokken en kon z’n eigen ding doen, het waren de juiste mensen op het juiste moment die samenkwamen.” 

Ze waren niet alleen zelf tevreden, een jaar na “Local initiatives, Global impact” kreeg het Europese erkenning op de European Youth Week, een week waar jongerenparticipatie en jeugdactiviteiten centraal staan, georganiseerd door de Europese Commissie. Dit project van het Europees Jeugdparlement België werd geselecteerd door de Europese Commissie als best practice van België – Vlaanderen en werd tentoongesteld in het Europees Parlement.

Anja, Sam en Eline denken zelfs al aan de toekomst: “Van de vorige internationale conferenties is er weinig bewaard gebleven. Nu hebben we alles goed bijgehouden zodat andere jongeren weten waar het staat en wat er mogelijk is. Het geld dat we over hadden, hebben we in een speciaal fonds gestoken. Zo kunnen we de financiële bijdrage om deel te nemen aan een volgende conferentie verlagen voor jongeren die het iets moeilijker hebben.” 


Meer weten?

  • European Youth Parliament (EYP)

Het European Youth Parliament is een organisatie die jongeren in heel Europa versterkt om open, tolerante en actieve burgers te worden. Het EYP is actief in 40 landen in heel Europa. De Europese Jeugdparlementen worden georganiseerd voor en door jongeren. Jongeren leren er over uiteenlopende onderwerpen van elkaar en debatteren met elkaar met onderbouwde argumenten in de achterzak. Ze bouwen ook aan interculturele vriendschappen over de grenzen heen. 

Jaarlijks organiseert het Europees Jeugdparlement België ongeveer 5 nationale conferenties en trekken jongeren langs scholen om sessies te geven over hoe Europa in elkaar zit. Een internationale conferentie wordt ongeveer 1 keer om de vijf jaar georganiseerd in België.

 Meer weten? Meedoen?

Check de website van EYP België

  • Jeugddialoog via Erasmus+: Youth in Action

Is participatie de motor in jouw organisatie? Zoek je nieuwe brandstof voor je werking? Laat je inspireren en start met jonge enthousiastelingen een jeugddialoog op.

Jeugddialoog zijn activiteiten die actieve participatie van jongeren bevorderen in het democratische leven en het debat aanmoedigen rond de thema’s en prioriteiten van de EU-Jeugdstrategie. Er zijn twee soorten activiteiten: nationale en internationale jongerenbijeenkomsten.

Meer info op Youth in Action