Weg met routine in het jeugdwerk dankzij StreetSmart Play

Jeugdpartnerschap via Erasmus+ Jeugd

Via dit platform krijg je toegang tot heel wat nieuwe methodieken.

Mobile School

StreetSmart Play is een online platform om educatieve spelen en methodieken te raadplegen en te delen. Het is het resultaat van één jaar samenwerking tussen Mobile School uit Leuven, Save the Children uit Roemenië en Ladies Union of Drama uit Griekenland. Het platform werd op 25 september 2019 gelanceerd in de drie landen tegelijk. JINT was te gast op het lanceringsmoment bij Mobile School in Leuven.

1,2,3 Stop at the wall

Een van de organisaties uit Vlaanderen die al veel spelen en methodieken online plaatste is De Aanstokerij. Jasper (De Aanstokerij) vertelt ons dat ze als organisatie die spel inzet als vormingsmethode zelf nog geen manier hadden om hun ruime collectie kleine, eenvoudige methodieken te ontsluiten. Ook vinden ze het belangrijk dat het jeugdwerk blijft vernieuwen.

Via dit platform krijg je als jeugdwerker en organisatie toegang tot heel wat nieuwe methodieken of ontdek je varianten van gekende spelen.
Jasper

Meer dan een spelendatabank

Het platform berust op solidariteit. Jeugdwerkers, straathoekwerkers en leerkrachten uit alle hoeken van de wereld delen vrijwillig hun kennis en expertise. Dat maakt van dit platform een bijzonder innovatief project. Het stimuleert de creativiteit, het intercultureel uitwisselen en de zin voor vernieuwing bij jeugdwerkers.

Voorlopig kunnen jeugdwerkers elkaars methodieken beoordelen met een aantal sterren van 1 tot 5. In de toekomst zijn ook persoonlijke online contacten tussen leden van de community niet ondenkbaar. Een wereldwijde community van jeugdwerkers is de droom die schuilgaat achter dit project.

Kinderen en jongeren worden gestimuleerd in hun spelend leren door activiteiten die van alle kanten van de wereld komen. Wat we in Vlaanderen kennen, is daarom niet gekend in pakweg Roemenië of Bolivië en andersom.
Lies, Mobile School

De reacties zijn heel positief, vertrouwt Rob Sweldens van Mobile School ons toe. Net omdat het zo simpel is. Je vindt al veel spelplatformen in één taal, maar het internationale en meertalige aspect maakt StreetSmart Play uniek. Spelen en methodieken kunnen al in heel wat verschillende talen worden ingevoerd en worden automatisch vertaald via Google Translate. Het platform kan nu al geraadpleegd worden in het Engels, Frans en Spaans.

Het ziet er goed uit en het werkt! Wat zou je nog tegenhouden om het zelf te ontdekken?
Lies, Mobile School

Ook voor organisaties in Vlaanderen die naar een manier zoeken om methodieken te bundelen en te delen met hun internationaal netwerk kan dit de oplossing zijn. Het gebruik is en blijft ook gratis, verzekert hij. Een groot deel van de Mobile School materialen zijn via het platform ook al beschikbaar.

De StreetSmart familie

StreetSmart Play is het broertje van StreetSmart Impact. Dat is een tool voor jeugdwerkers om output en impact van hun werk met kinderen en jongeren te registreren op een eenvoudige manier. Het uiteindelijke doel van StreetSmart is de maximale sociale impact. Mobile School gelooft als organisatie niet in een controlerende houding. Delen is de toekomst.

Lees verder

Beide tools zijn het resultaat van samenwerkingen die werden ondersteund door het Europees subsidieprogramma Erasmus+ via Key Action 2: Jeugdpartnerschappen. Meer info over deze actie vind je op de Erasmus+ Jeugd-website