28/02/2022

Het Coronavirus

Hoe kan je ons bereiken?


Heb je vragen?

Contacteer ons via telefoon (02 209 07 20 - van 9u tot 17u) of e-mail: 

  • projecten [at] jint.be voor alle vragen over goedgekeurde of ingediende projecten, of als je met vragen zit over projectaanvragen, subsidiedeadlines en dergelijke.
  • vorming [at] jint.be voor alle vragen over nationale en internationale trainingen en evenementen.
  • info [at] gostrange.be indien je als jongere met een buitenlandvraag zit.
  • jint [at] jint.be voor alle andere en/of meer algemene vragen.

Zoek je een specifieke medewerker? Je vindt ons op onze medewerkerspagina.

Update 22 juni 2021

In onze update van 8 juni (zie hieronder) gaven we een overzicht van wat mogelijk is deze zomer en wat ons advies daarbij is.

Hoe pak je nu een internationaal groepsproject in coronatijden best aan? Om je de nodige handvaten aan te reiken werkte JINT een aantal richtlijnen  uit. We baseren ons daarvoor op de meest recente beslissingen van het Overlegcomité en de zomerregels 2021 van de Ambrassade.

Check in de loop van de zomer geregeld hier terug. Mocht er iets veranderen, passen we onze richtlijnen aan en vind je hier de meest recente update.

Update 8 juni 2021

Dalende ziekenhuiscijfers en stijgende vaccinatiecijfers zijn goed nieuws, maar de zomer van 2021 zal er helaas nog niet helemaal uitzien zoals we dat graag zouden hebben. Wat is er mogelijk? En wat adviseren we?

Internationaal reizen

Het Overlegcomité (04/06/2021) heeft de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat.

  • Het Europees digitaal coronacertificaat: In België wellicht beschikbaar vanaf 17 juni en vanaf 1 juli in gebruik in alle EU-landen. Het certificaat bewijst dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld.
  • Je kan ook nog steeds reizen zonder certificaat, maar dan blijven extra regels gelden bijvoorbeeld inzake quarantaine.
  • België beslist enkel over de voorwaarden om naar België te komen (als buitenlander of als terugkerende inwoner). Andere landen beslissen ook zelf over wie er binnen mag en er is geen garantie dat dat overal gelijk zal zijn. Op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ vind je een overzicht van:
    • de regels bij terugkeer als inwoner na verblijf in het buitenland;
    • de regels bij aankomst in België als niet-inwoner;
    • de regels bij vertrek naar het buitenland.
  • Check deze zeker meerdere keren in de periode voor je vertrek, omdat de kleurcode van het land waaruit je reist of waar je naartoe reist, kan veranderen. De maatregelen tot en met 30 juni vind je hier. De maatregelen vanaf 1 juli vind je hier.
  • Dat gaat over landen binnen de EU, maar geldt dus niet voor Erasmus+ Jeugd- en European Solidarity Corps-programmalanden en partnerlanden buiten de EU. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft sterk afgeraden.

! Check voor het land waar je naartoe wil reizen wat het advies is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

! Een overzicht van de verschillende maatregelen (quarantaine- en testvereisten voor reizigers) in de Europese Unie vind je op https://reopen.europa.eu/nl.

 

Internationale jongerenprojecten

Om je de nodige handvaten aan te reiken herwerkt JINT momenteel de richtlijnen voor internationale groepsprojecten in tijden van corona. Dat document kan je hier binnenkort vinden. We baseren ons daarvoor op de meest recente beslissingen van het Overlegcomité.

In België

Gaat je project door in België? Dan volg je de zomerregels 2021 van De Ambrassade. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf 25 juni 2021 groepsprojecten in België met maximum 100 mensen (ook ouder dan 18 jaar) en overnachting laten doorgaan.

Voor internationale groepen die samenkomen in België raden wij heel sterk een pre-testing aan voor alle deelnemers aan de activiteiten. De test om België binnen te komen kan daarvoor dienen, indien nog steeds binnen de 72 uur. Anders is een nieuwe test nodig. Dat advies geldt ook voor de lokale deelnemers.

In het buitenland

Gaan jullie naar het buitenland? Dan gelden de regels van het gastland, al kan je als Vlaamse organisatie wel overeenkomen met je partner(s) om elementen uit de zomerregels ook daar te hanteren. Goede afspraken met je partnerorganisaties over je gezamenlijke aanpak tijdens het project zijn dan ook cruciaal. Vertrouw op de expertise van je partnerorganisatie in deze omstandigheden: zij kennen de situatie ter plekke het best, net zoals jullie de situatie in ons land het best kennen. 

Vaccinaties

Sommige deelnemers zullen misschien al gevaccineerd zijn, maar de meeste hoogstwaarschijnlijk nog niet. Denk na over hoe je als groep kan samenleven en werken, met gevaccineerde en niet-gevaccineerde deelnemers. Welke leefregels je afspreekt (steeds in lijn met de zomerregels), hoe je kleinere groepen maakt voor activiteiten.

Sommige deelnemers kunnen ook gevaccineerd zijn met een ander  type vaccin dan de 4 die door de Europese Unie worden erkend (Johnson&Johnson, Pfizer-Biontech, Astra-Zeneca en Moderna). Zij zullen sowieso ook een negatieve test moeten voorleggen om België binnen te komen.

Om mogelijke verschillen op basis van vaccins in de groep te voorkomen raden wij heel sterk een pre-testing aan voor alle deelnemers aan de activiteiten. De test om het gastland binnen te komen kan daarvoor dienen, indien nog steeds binnen de 48 of 72 uur (naargelang het land). Anders is een nieuwe test nodig.

Testen

Het Overlegcomité besliste ook dat voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren en zo immuniteit te verwerven, de kostprijs van een PCR-test wordt terugbetaald tot een maximum van 55 euro. Dit is enkel voor testen in België, waarbij je een code krijgt van de overheid die bevestigt dat je tot de doelgroep van de terugbetaling behoort. Deze terugbetaling kan je maximaal 2 keer gebruiken tijdens de maanden juli, augustus en september.

Is dit niet van toepassing op jouw groep en/of betaalt jouw organisatie zelf de kosten voor de PCR-test van de deelnemers? Contacteer je een JINT-stafmedewerker voor meer informatie.

Wij raden heel sterk een pre-testing aan voor alle deelnemers aan de activiteiten. De test om het gastland binnen te komen kan daarvoor dienen, indien nog steeds binnen de 48 of 72 uur (naargelang het land). Anders is een nieuwe test nodig.

Buiten de EU

Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden. Werk jij samen met partners uit zulke landen voor je project? Stel het project voorlopig uit of bekijk of je het projct misschien (gedeeltelijk) online kan realiseren. Contacteer je een JINT-stafmedewerker mocht je vragen hebben hierover.  

Uitstel

Indien het niet mogelijk is om de nodige maatregelen in acht te nemen bij het uitvoeren van je project is wachten op betere omstandigheden nog steeds een optie. Wat je ook beslist: neem altijd contact op met JINT zodat we je hierin kunnen ondersteunen. Maak ook geen onkosten zolang niet zeker is dat je project kan en zal doorgaan.