Youth Climate Action! Jongeren nemen actie voor het klimaat!

Jeugddialoog en Groepsuitwisseling via Erasmus+: Youth in Action

We wilden een project voor en door Europese jongeren opzetten rond andere manieren van actie voeren en politiek beïnvloeden.

Globelink

Jongeren en het klimaat, in 2019 ging er door heel wat landen een golf van klimaatprotesten en ook via het Erasmus+-programma werd er actie ondernomen.

Marjolein is al jarenlang een activiste en is sinds juli 2017 betrokken bij lokaal en Europees werk rond de vluchtelingencrisis en de klimaat- en ecologische crisis. Marjolein: “Dankzij het organiseren van de jongerenklimaatmars in 2018 kwam ik in contact met jongerenbewegingen zoals Youth For Climate, Students For Climate en Fridays For Future. Iedereen kwam op straat, maar er gebeurde verder niets. Hoe konden we verder gaan? We kwamen tot de conclusie dat we een project voor en door Europese jongeren wilden opzetten rond andere manieren van actie voeren en politiek beïnvloeden.” Uiteindelijk zijn hier twee Erasmus+-projecten uitgekomen: een groepsuitwisseling in de zomer van 2019 in Duitsland en een jeugddialoog in oktober 2019 in België.

Contacten en samenwerken

Marjolein: “Het begon met luisteren in verschillende landen en zien in welke landen er geïnteresseerde jongeren en organisaties waren. Ik heb Globelink leren kennen (landelijke jeugddienst die samen met jongeren in hun vrije tijd projecten op poten zet vanuit een mondiale en duurzame invalshoek) en die samenwerking was geweldig. Zij hebben mee administratief ondersteund en het project mee op poten gezet. We werkten ook samen met andere organisaties zoals Tractie (trainerscollectief van Vredesactie) en Extinction Rebellion Youth (autonome jeugdvleugel van de wereldwijde milieubeweging Extinction Rebellion). We hebben gezocht naar participerende jongeren uit verschillende landen om samen de projectaanvraag te schrijven.” Uiteindelijk namen er aan de twee projecten jongeren uit België (zowel Vlaanderen als Wallonië), Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Italië en het Verenigd Koninkrijk deel.

In dialoog gaan met …

In de jeugddialoog in oktober 2019 gingen de deelnemende jongeren onder andere een namiddag rond de tafel zitten met verschillende Europese klimaatgeoriënteerde organisaties en politiekers. JINT praatte met Astrid en Tilde op weg naar die rondetafeldiscussie.

Astrid (18 in 2019, uit Denemarken): “We zijn hier met heel veel nieuwsgierige jonge mensen samen en we inspireren elkaar. Iedereen vecht op zijn eigen manier voor het klimaat. Ik vind het heel spannend om hier vandaag te staan en ben klaar om actief te luisteren. Straks hebben we een gesprek met verschillende parlementariërs en ik hoop dat we worden begrepen door de politiek en dat dat resulteert in concrete acties die volgen. Ik hoop ook dat elke jongere hier alles terug meeneemt naar zijn eigen omgeving en verder werkt in zijn eigen community.”

Tilde (18 in 2019, uit Zweden) vertelt: “Het is nu oktober (2019) en we zijn in Brussel, maar de groep kent elkaar al een beetje door de groepsuitwisseling in Duitsland afgelopen zomer. Ik hou ervan dat iedereen zo open minded is. Je kan met iedereen praten en er is een algemeen gevoel van begrip. Ik wil meer weten over hoe politiekers beslissingen maken en hoe we een sterkere beweging kunnen opzetten. Door deze twee projecten heb ik al connecties in 7 verschillende landen, geweldig!” Ze vervolgt haar verhaal: “Het is zo belangrijk dat dit stukje van het project in Brussel doorgaat. Straks gaan we praten met verschillende NGO’s en parlementariërs en we hebben heel wat voorbereid. Volgende week moet ik terug naar school, maar we kunnen al deze informatie meenemen.”

Open brief

Op het einde van het project hebben de jongeren samen een open brief geschreven, met een duidelijke boodschap. Marjolein: “De jongeren hebben een hele nacht aan die open letter geschreven, het is echt een product van henzelf.” Zo lezen we: “We dagen je uit … Vind de moed om ons te helpen een nieuwe en duurzame wereld op te bouwen.”

Marjolein: “Ze zijn die brief ook gaan voorlezen aan de Europese Commissie en hebben contact gehad met een paar Commissioners. Zo is er bijvoorbeeld een heel lang gesprek geweest tussen de jongeren en Frans Timmermans, de bezieler van de European Green Deal.”

Lees hier de open brief van de jongeren.

Lees hier de European Green Deal.

We zijn er nog niet

En de jongeren zelf, hoe gaat het daarmee sinds 2019? Marjolein: “De jongeren blijven actief. Ze blijven met elkaar in contact online en ze zoeken allemaal hun manier om het klimaat aandacht te geven. Sommigen blijven zelf actie ondernemen, anderen gaan het zoeken in de politiek. Onze projecten van 2019 hebben mee geholpen om klimaat op de agenda te zetten en nog belangrijker te maken, maar we zijn er nog niet.”

Lees verder